Humanist perception of culture and history in the 1938-1950 period of Republican Turkey
Cumhuriyet Türkiyesi?nin 1938-1950 arası döneminde hümanist kültür ve tarih anlayışı
  1. Tez No: 302000
  2. Yazar: MÜSLÜM KAVUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. ATTİLA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hümanizm, Milliyetçilik, Batılılaşma, Arkeoloji, Tarih, Humanism, Nationalism, Westernization, Archaeology, History
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez, Erken Cumhuriyet Türkiye'si hümanist kültür ve tarih anlayışını, ulusal kimliğin kuruluş süreci bağlamında incelemektedir. Çalışmanın temel varsayımı, 1938-1950 arası resmi kültür politikalarının ana ekseni ve hâkim kültürel ve entelektüel yaklaşım haline gelen hümanizmin, bir ?medeniyetçi milliyetçi? kurgu olarak tarih ve toprak vurguları yoluyla, ulusal hayali cemaatin inşası için zemin oluşturduğu şeklindedir.Hümanizm, kültürel ve medeniyet temelli bir ?öze dönüş? projesidir. Aynı zamanda, Batıcı- evrenselci bir ulusal kimlik ve kültür kurgusudur. Kavram, kültür politikaları ve milliyetçilik anlayışı alanlarındaki bir takım kopuş ve süreklilikler çerçevesinde gündeme gelmiştir. Bu anlamda, politik ve kültürel varsayımları itibariyle, yeni rejimin ihtiyaç ve öncelikleriyle uyumlu bir yeni tahayyülün inşası anlamına gelmektedir. Bu noktada, hümanizm, Türk Tarih Tezinin Anadolu'ya ilişkin vurgularını derinleştirirken, Anadolu'ya yönelik bu ilgiyi, Orta Asyacı ve etnisist dolayımlardan da kurtarmaktadır. Böylece, hümanizm, aynı zamanda hem Batı medeniyetini referans alan, hem de territoryal bağlara vurgu yapan bir vatanseverlik biçiminde ortaya çıkar.Bu tezde, hümanizm yaklaşımı, siyaset ve kültür alanlarının etkileşimini temel alan bir bakışla ve ikili bir çerçeve içinden ele alınacaktır. Buna göre, ilk kısmı, sanat, filoloji ve tercüme faaliyetleri oluştururken, ikinci kısımda ise tarih ve arkeoloji çalışmaları yer almaktadır. Bu anlamda, hümanist yaklaşımın farklı yönleriyle ilgili olarak öne çıkan, üç temel isim ele alınacaktır: Hasan-Âli Yücel, Hilmi Ziya Ülken ve Arif Müfit Mansel. Bu noktada, bu düşünce adamlarının özgünlük, yerlilik, medeniyet ve evrensellik gibi kategoriler arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlama ve kurma biçimleri üzerinde yoğunlaşılırken, özellikle Batıya ve ulusallığa ilişkin nitelendirme ve tanımlamalarındaki çelişki ve anlam kaymaları da ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Through this thesis, the perception of humanist culture and history in the Early Republican Turkey is examined in the context of the process of building national identity. The main assumption of this study is that humanism that ascends to being the main axe of official cultural policies and predominant cultural and intellectual movement of the period between 1938 and 1950 provide basis for building of national imagined community through its historical and territorial emphasis as a ?civilizationist nationalist? fabrication.Humanism is a project of a ?returning to essence? which is cultural and civilization-based. Besides, it constructs national identity and culture with a Westernist-universalist approach. The perception of humanism is brought to agenda within the framework of some ruptures and continuities which in the sphere of nationalism and cultural policies. In this sense, it means construction of a ?new imagination? complying with the requirements and priorities of the new regime with its political and cultural tendencies. Therefore, humanism not only reinforced the emphasis of Turkish History Thesis on Anatolia but also ceases the Central Asianist and ethnicist tendencies of Turkish History Thesis. Therefore, as the territorial basis of the national identity, it embraces cultural heritage of Anatolia including the Classical and Byzantium Ages. In this way, humanism is forged as a patriotism that underlines western civilization and territorial bonds.In this thesis, the perception of humanism is analyzed from a viewpoint of the interactions of culture and politics. In this respect, perception of humanism addressed within a binary perspective. While art, philology and translation are in the first part, history and archaeology studies are in the second part. In this sense, it is presented three prominent intellectuals which are concerned with numerous fields of the perception of humanism: Hasan-Âli Yücel, Hilmi Ziya Ülken and Arif Müfit Mansel. At this point, the dissertation elaborates how these intellectuals reconstitute the relations among the categories like peculiarity, nativity, civilization and universality. Furthermore, while analyzing, it indicates that the contradictions and semantic shifts are located in the definitions and characterizations of these humanist intellectuals, especially concerned about West and nationality.