The relationship between parenting style and learned resourcefulness
Çocuk yetiştirme stilleri ve öğrenilmiş güçlülük arasındaki ilişki
  1. Tez No: 205063
  2. Yazar: YEŞİM DENİZ TÜRKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yetiştirme Stilleri, Öğrenilmiş Güçlülük, Ergenler, Parenting Style, Learned Resourcefulness, Adolescents
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı ergenlerde çocuk yetiştirme stilleri ile öğrenilmiş güçlülükarasındaki ilişkiyi incelemektir.Çalışmanın örneklemi Ankara ilinde Yenimahalle Alparslan Lisesi'ne devam eden834 (360 erkek, 474 kız) gönüllü öğrenciden oluşmaktadir. Veriler, Çocuk YetiştirmeStilleri Envanteri ve Rosenbaum'un Kendini Denetleme Ölçeği'nin uygulanmasıylaelde edilmiştir.Öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük puanlarına uygulanan varyans analizi sonuçları,çocuk yetiştirme stilleri grubu temel etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunugöstermiştir. Cinsiyet temel etkisi ve cinsiyet-çocuk yetiştirme stilleri ortak etkisianlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar, anne-babalarını ?demokratik? olarak algılayanöğrenciler ile ?ilgisiz? ve ?otoriter? olarak algılayan öğrenciler arasında anlamlıfarklılıklar olduğunu göstermiştir. Bulgular, ayrıca, anne-babalarını ?şımartan?olarak algılayan öğrenciler ile anne-babalarını ?ilgisiz? ve ?otoriter? olarakalgılayan öğrenciler arasında da anlamlı farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Elde edilen busonuçlar, anne-babalarını ?demokratik? olarak algılayan öğrencilerin öğrenilmişgüçlülük düzeylerinin anne-babalarını ?ilgisiz? ve ?otoriter? olarakalgılayan öğrencilere göre daha yüksek olduğuna; anne-babalarını ?şımartan?olarak algılayan öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin ise anne-babalarını?ilgisiz? ve ?otoriter? olarak algılayan öğrencilerden daha yüksek olduğuna işaretetmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationships of different typesof perceived parenting style and learned resourcefulness.The sample of the study consisted of 834 (360 males, 474 females) volunteered highschool students in Yenimahalle Alparslan High School in Ankara. The data weregathered by administering two instruments, namely Parenting Style Inventory (PSI)and Rosenbaum?s Self-Control Schedule (SCS).The results of ANOVA employed to learned resourcefulness scores of the studentsrevealed a significant main effect for parenting style groups. Neither the main effectfor gender nor the gender and parenting style interaction effect was significant. Theresults yielded that there were significant differences between those who perceivedtheir parents as authoritative and those who perceived their parents as neglectful andauthoritarian. Significant differences were also found between those who perceivedtheir parent indulgent and those who perceived their parents as neglectful andauthoritarian. These findings suggested that those who perceived their parents asauthoritative had a relatively high level of learned resourcefulness as compared tothose who perceived their parents as neglectful and authoritarian. Findings alsosuggested that those who perceived their parents as indulgent had a higher level oflearned resourcefulness than those who perceived their parents as neglectful andauthoritarian.