The use of time as an element of alienation effect in Peter Shaffer's the Royal Hunt of the Sun, Yonadab, and the Gift of the Gorgon
Peter Shaffer'ın the Royal Hunt of the Sun, Yonadab, ve the Gift of the Gorgon adlı oyunlarında yabancılaştırma ögesi olarak zaman kullanımı
- Tez No: 205069
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÇİLELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaştırma etkisi, artzamanlılık, tarihsel geçmiş, mitik zaman, eşzamanlılık, Alienation effect, diachronicity, historical past, mythical time, synchronicity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez Peter Shaffer'ın zamanı yabancılaştırma tekniği olarak kullanımınıincelemektedir. Shaffer, seyirciye sorgulayan bir rol sağlamak için özellikle tarihsel vemitik zamanı Brecht'in anlayışı doğrultusunda geçmiş zaman ögeleri olarak kullanır.Ayrıca Shaffer, geçmiş ve şimdiki zamanı eşzamanlı kullanarak, oyunlarında mekansalbir zaman yaratır ve bu eşsüremli zaman kullanımı ile yabancılaştırma etkisininoluşumuna yenilikçi bir biçimde katkıda bulunur. Kullandığı zaman tekniğiyle seyirciyioyunun kurgusal dünyasına yabancılaştıran Shaffer, seyircinin The Royal Hunt of theSun, Yonadab, ve The Gift of the Gorgon'da eleştirel bir bakış açısı edinmesini ve buoyunlardaki inanç arayışı, varoluşsal yabancılaşma ve süregiden akıl ve içgüdü çatışmasıgibi psikolojik ve metafizik temaları sorgulamasını sağlamaya çalışır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies Peter Shaffer?s use of time as a technique for creating alienationeffect. In order to provide the audience with a questioning role, Shaffer primarilyemploys historical and mythical past as elements of pastness in the Brechtian sense.Shaffer also innovatively contributes to the formation of alienation effect with spatialtime achieved through the coexistence of past and present. Distancing the audience intime, the playwright leads them to adopt a critical viewpoint so that they can question andreflect upon the psychological and metaphysical themes such as search for worship,existential disintegration and the eternal conflict between reason and instinct in his playsThe Royal Hunt of the Sun, Yonadab, and The Gift of the Gorgon.