Dissociation of literary characters: The use of the double as a defense mechanism in Ayckbourns Woman in Mind, Friels Philadelphia Here I come, and Shaffers Equus
Yazınsal karakterlerde disosiyasyon: Ayckbourn'un Woman in Mind, Friel'in Philadelphia, Here I Come, ve Shaffer'in Equus adlı oyunlarında çift kişiliğin savunma mekanizması olarak kullanılması
- Tez No: 205068
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psychology, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Savunma Mekanizması, Disosiyasyon, Çift Kişilik, Çoklu KişilikBozukluğu, Bölünmüş Kişilik, Defense Mechanisms, Dissociation, Double Identity, Multiple PersonalityDisorder, Split Personality
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
?Disosiyatif Kimlik Bozukluğu?, diğer adıyla bölünmüş kişilik veya çoklu kişilik bozukluğu, edebiyatta dışa vurulmuş çift kişiliği temsil eden çiftRalph Tymms olduğunakarakterlerle ortaya çıktı. Psikoloji kökenli bu terimi yazınsal anlamda ilk kullanan tarihçinininanılmaktadır. Bugüne dek Disosiyatif Kimlik Bozukluğu üzerine çok sayıda kitap basılmış, ?çift? karakter içerikli birçok yazınsaleser yayınlanmıştır. Ancak ?çift kişilik? konusu hem edebi hem psikolojik anlamda hak ettiği yeterli araştırmayı ve güncel çalışmayı henüzBu çalışma, Modern ngiliz Tiyatrosu, Klinik ve Sosyal Psikoloji disiplinleri arasıbulamamıştır.bazı bağlantıları irdelemektedir. Analiz ettiği konu, Disosiyatif Kimlik Bozukluğu'nu toplumsal ve bireyselengellemelere karşı bir savunma mekanizması olarak kullanan bireylerin, genel geçer kişilik kalıplarının dışında algılanmalarına rağmen, buAlanuygulamanın onlara kendilerini içinde buldukları şartlarda kişisel alan ve benlik yaratma olanağı sağladığıdır. Bu amaçla, sırasıylaAyckbourn, Brian Friel, ve Peter Shaffer tarafından yazılan Woman in Mind, Philadelphia,Here I Come!, ve Equus adlı oyunlarda Susan, Gareth, ve Alan kişileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
?Dissociative Identity Disorder?, also known as split or multiple personality disorder,made its appearance in literature in the form of `the double?, a projected dual personality.Ralph Tymms is believed to be the first to use the psychological provenance of the double asa literary device. To date, many publications have been made on Dissociative IdentityDisorder, and many literary works dealing with `the double? have been published. However,the subject of the double, in all its literary and psychological manifestations, has not yet foundthe sufficient research and up-to-date study that it deserves. This paper ventures to study someof the links between Modern British Drama and Clinical and Social Psychology. It analysesthe fact that although people adopting Dissociative Identity Disorder as a defence mechanismagainst social and personal constrictions are viewed outside the norms of personalitystructure, this practice allows them to create a personal space and a personal voice in theconditions they find themselves in. To this end, the characters Susan, Gareth, and Alan in theplays Woman in Mind, Philadelphia, Here I Come!, and Equus, written by Alan Ayckbourn,Brian Friel, and Peter Shaffer, respectively, will be studied.