Does enriched mode of communication make a difference in performance feedback for the rater and the ratee comparing written feedback with written plus verbal feedback
İletişimin zenginleştirilmesi, performans geribildiriminde değerlendiren ve değerlendirilen için fark yaratır mı yazılı geribildirim ile yazılı artı sözlü geribildirim karşılaştırması
  1. Tez No: 205075
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERDEMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİYE CANAN SÜMER, DOÇ.DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geribildirim Verme Yöntemi, Yazılı Geribildirim, Yazılı ArtıSözlü Geribildirim, Geribildirim Veren (Değerlendiren), Geribildirim Alan(Değerlendirilen), İş Performansı, Geribildirimin Yararlılığına İlişkin Algılar veGeribildirimden Memnuniyet, Feedback-Delivery Method, Written-Only Feedback, Written PlusVerbal Feedback, Feedback Provider (i.e, Rater), Feedback Recipient (i.e, Ratee), Job Performance, Utility Reactions, and Affective Reactions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Araştırmada, iki farklı performans geribildirim verme yönteminin (yazılıgeribildirim ve yazılı artı sözlü geribildirim), geribildirim veren (değerlendiren) vealan (değerlendirilen) çalışanların geribildirimi ne derece yararlı buldukları vegeribildirimden ne derece memnun kaldıklarına ilişkin görüşleri, ve geribildirimialan çalışanların iş performansları üzerindeki etkileri askeri bir örneklem üzerindekarşılaştırılmıştır. Yarı deneysel bir desenin kullanıldığı araştırmaya, geribildirimveren 77 amir ve geribildirim alan 71 ast katılmıştır.Araştırma sonuçları, farklı geribildirim verme yöntemlerinin amirleringeribildirimin yararlılığına ilişkin algıları ve geribildirimden memnuniyet dereceleriüzerinde farklı etkiler yarattığını göstermektedir. Astlarına yazılı ve sözlügeribildirim veren amirlerin sadece yazılı geribildirim veren amirlere göregeribildirimi daha yararlı buldukları ve geribildirimden daha fazla memnun kaldıklarıgörülmüştür. Fakat, her iki geribildirim koşulundaki astların; geribildiriminyararlılığına ilişkin algıları, geribildirimden memnuniyet dereceleri ve işperformanslarındaki iyileşme açısından anlamlı farklılıklar göstermediklerisaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the differential effects of two different feedback-deliverymethods (written feedback vs. written plus verbal feedback) were compared on theutility and affective reactions of the feedback providers (i.e., raters) and therecipients (i.e., ratees) toward the feedback process, and also on the job performanceof the feedback recipients in a military sample. Using a quasi-experimental design,77 supervisors (who provided feedback) and 71 subordinates (who receivedfeedback) participated in the study.Results indicated that the feedback-delivery technique was differentiallyeffective on the utility and affective reactions of the supervisors. Both the utility andaffective reactions of the supervisors who provided written plus verbal feedbackwere more favorable than those of the supervisors who provided written-onlyfeedback to their subordinates. However, neither the reactions nor the jobperformance of the subordinates in the two feedback conditions differed significantlyfrom each other.