Identity and communication in cyberspace MUDs: Gender and virtual culture
Siberuzamda kimlik ve iletişim MUDs: Toplumsal cinsiyet ve sanal kültür
- Tez No: 205076
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUTLU BİNARK, PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siberuzam, nternet, MUD, sanal kültür, toplumsal cinsiyet, Cyberspace, Internet, MUD, virtual culture, gender
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez sanal bir kültürden bahsetmenin mümkün olup olmadığını incelemektedir.Eğer öyleyse, çalışmanın cevap bulmaya çalıştığı sorular şunlar olmuştur: Bu kültür,çevrimdışı yaşadığımız kültüründen ne ölçüde farklıdır, ona bir alternatif midiryoksa onun sadece bir yansıması mıdır? Özellikleri nelerdir? Kimlik, özellikletoplumsal cinsiyet siberuzamda nasıl inşa edilmektedir? Bu medyum ?kendi?kimliğinin oluşumunda nasıl bir sorgulamayı mümkün kılmaktadır? Toplumsalcinsiyetin yarattığı bariyerlerin ortadan kalkması mı söz konusudur? Bütün busorular nternet üzerinde MUD olarak adlandırılan, alternatif kimlikler yaratmaolanağı tanıyan metin tabanlı sanal gerçeklik ortamları vasıtasıyla araştırılmıştır.MUD ortamlarının incelenmesinde anket ve mülakatlardan olduğu kadar doğrudanve katılımcı gözlemlerden de yararlanılmıştır. Gözlemlerin ve mülakatlar çoğunluklaLambdaMOO ve Aardwolf ve takiben Cabülka Cabülsa diye adlandırılan MUDlardagerçekleştirilmiştir.Sonuçlar, siberuzamın gerçek dünyadan bağlantısını kopar(a)mamış ve kendikuralları ve sınırlılıkları olduğunu göstermektedir. Toplumsal cinsiyet toplumunnasıl etkileşimde bulunduğuna ilişkin anahtar bir unsur teşkil ettiğinden, siberuzamkültürü de bundan bağımsız kalamamaktadır. Bir cinsiyetten diğerine geçme olanağıverse de, stereotipleşmiş toplumsal cinsiyet edimleri varolmaya devam etmektedir.Yine de sunduğu olanaklar temelinde değerlendirildiğinde siberuzam yeni ve zenginbir iletişim ortamı olduğundan, geleceğinin hangi yönde şekilleneceği büyük orandakullanıcılarına bağlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates if it is possible to speak about a virtual culture. If so, it seeksto answers to the following questions: Is it possible to mention a culture peculiar tocyberspace or virtual culture is just a mirror of real life culture? Where does thebody position? How have been identities experienced? What does fluid andfragmented identity mean? Does it offer a space of opportunities? How has beengender formed on cyberspace? Is removal of gender barriers possible? Answers toall these questions have been explored through text-based virtual realityenvironments on the Internet called MUDs in which creating alternative identities ispossible.A survey and interviews as well as direct and participant observations for theexploration of MUD environments have been conducted. Mostly, MUDs called,LambdaMOO and Aardwolf, and then Cabülka Cabülsa have become central sites ofobservations and interviews.The findings show that cyberspace has its rules and limitations which are notindependent from the real world. Since gender is a key component indicating thesociety interacts, culture of cyberspace cannot stay aside. Despite possibility ofgender switching, stereotypical gender performances continue to exist. Howevercyberspace is a new and rich communication environment in respect of facilities itoffers and its future structure and form largely depend on the users.