The role of locus of control, self-esteem, parenting style, loneliness, and academic achievement in predicting bullying among middle school students
İlköğretim ikinci kademe öğrencileri arasındaki zorbalık davranışını yordamada denetim odağı, benlik saygısı, aile stili, yalnızlık ve akademik başarının rolü
- Tez No: 205074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, Kurban Olma, Denetim Odağı, Aile Stili (PsikolojikOtonomi, Kabul/Dahil Olma, Sıkı/Gözetim), Yalnızlık, Benlik Saygısı, AkademikBaşarı, İlköğretim İkinci Kademe Öğrencileri, Bullying, victimization, locus of control, parenting style, loneliness, self-esteem, academic achievement, middle school students
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri arasındaki zorbalık ve kurbanolma davranışının yaygınlığını belirlemek ve bu tür davranışları yordamada denetimodağı, benlik saygısı, aile stili, yalnızlık ve akademik başarının rolününü incelenmekamaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini ilköğretim 6., 7, ve 8. sınıf öğrencilerioluşturmuştur.Sonuçlara göre toplam 742 öğrencinin % 4.6'sı zorba, %21.3'ü kurban, % 6,5'izorba/kurban, % 44,7'si hiç dahil olmayan ve % 22,9'u dahil olmayandır. Zorbalıkdavranışının türü açısından, zorbaların kullandığı en yaygın zorbalık türünün vekurbanların en çok maruz kaldıkları zorbalık davranışının sözel zorbalık olduğubulunmuştur.Zorbalık davranışı ile ilgili olarak cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleriincelendiğinde, anlamlı cinsiyet faklılıkları bulunmuştur. Fakat, sınıf düzeyiaçısından anlamlı fark bulunmamıştır.İkili lojistik regresyon analizi sonuçları zorbalığa dahil olmuş kız öğrencilerin,kabul/dahil olma ve akademik başarı puanlarının düşük, yalnızlık ve psikolojikotonomi puanlarının yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca, zorbalığa dahil olmuşerkek öğrencilerin dıştan denetim, benlik saygısı ve yalnızlık puanlarının yüksek;sıkı/gözetim puanlarının düşük olduğu bulunmuştur. Lojistik regresyon analizibulguları ayrıca, kurban grubun dıştan denetim ve yalnızlık puanlarının yüksek,kabul/dahil olma puanlarının ve akademik başarılarının düşük olduğuna işaretetmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at determining the prevalence rate of bullying and victimizationamong middle school students and investigating the role of locus of control, self-esteem, parenting style, loneliness, and academic achievement in predictingparticipation in bullying and victimization. The sample consisted of 742 participantsrecruited from 6th, 7th, and 8th grades.Results revealed that of the total 742 students: 4.6 % of the students were bullies,21.3 % were victims, 6.5 % were bully/victims, 44.7% were pure not involvedand 22.9 % were not involved. Regarding the types of bullying, the most commonbullying behavior used by the bullies and experienced by the victims was verbalbullying.When gender and grade level were investigated in relation to bullying, meaningfulgender differences were found. However, no significant grade level differences werefound.The binary logistic regression analysis indicated that; female students who involvedin bullying had low acceptance/involvement and academic achievement scores, buthigher loneliness and psychological autonomy scores. Furthermore, male involvedstudents had external locus of control, higher self-esteem, and loneliness scores, andlower strictness/supervision scores. Logistic regression analysis also revealedexternal locus of control and higher loneliness scores; but loweracceptance/involvement and academic achievement scores among the victim group.