Psychological correlates of tobacco, alcohol and drug use among adolescents
Ergenlerde tütün, alkol ve madde kullanımı ile ilişkili psikolojik faktörler
  1. Tez No: 205082
  2. Yazar: ÖZGE KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN AYVAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, alkol, madde kullanımı, Madde Kullanımı çin RiskFaktörleri Tarama Formu, heyecan arama, ergenler, Smoking, alcohol use, substance use, Drug Use ScreeningInventory, sensation seeking, adolescents
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlerde tütün, alkol ve madde kullanımı ile ilişkilisosyodemografik ve psikolojik faktörleri belirlemektir. Araştırmaya yaşları 14-18 arasında değişen 854 lise öğrencisi (485 kız, 369 erkek) katılmıştır.Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Arnett Heyecan Arama Ölçeği, MaddeKullanımı için Risk Faktörleri Tarama Formu ve Tütün, Alkol ve MaddeKullanımı Formu uygulanmıştır. Öğrencilerin % 12.2' si sigara, % 23.5' i alkol,% 2.3' ü ise hayatı boyunca en az bir kez madde kullandığını belirtmiştir. T-testi sonuçlarına göre, sigara içen öğrenciler içmeyenlere göre MaddeKullanımı için Risk Faktörleri Tarama Formu'nun davranış kalıpları, psikiyatrikbozukluk, okul performansı / uyumu, arkadaş ilişkileri, aile sistemi ve boşvakitleri değerlendirme alt ölçeklerinde ve heyecan arama ölçeğinde anlamlıolarak daha yüksek puanlar almışlardır. Diğer taraftan sosyal yeterlilikpuanları bakımından sigara içenlerle içmeyenler arasında anlamlı bir farkbulunmamıştır. Alkol kullananlar kullanmayanlara göre davranış kalıpları,psikiyatrik bozukluk, okul performansı / uyumu, arkadaş ilişkileri, aile sistemiölçeklerinde anlamlı olarak daha yüksek puanlar almışlardır. Boş vakitlerideğerlendirme ve sosyal yeterlilik puanları bakımından alkol kullanan vekullanmayanlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Madde kullananlarrasgele seçilen kullanmayanlara göre heyecan arama, davranış kalıpları vearkadaş ilişkileri ölçeklerinde anlamlı olarak daha yüksek puanlar almışlardır.Lojistik Regresyon Analizine göre, cinsiyet, yaş, not ortalaması, doğum yeri,arkadaş sigara kullanımı, davranış kalıpları, sosyal yeterlilik, okulperformansı / uyumu ve aile sistemi sigara kullanımını anlamlı olarakyordamıştır. Alkol kullanımını ise, cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, anne eğitimdüzeyi, arkadaş sigara kullanımı, arkadaş alkol kullanımı, sosyal yeterlilik,okul performansı / uyumu ve aile sistemi anlamlı olarak yordamıştır.Çalışmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to identify sociodemographic andpsychological correlates of adolescent tobacco, alcohol and drug use.Participants were 854 high school students (485 girls, 369 boys) agedbetween 14-18. Participants were administered a Demographic InformationForm, Arnett Inventory of Sensation Seeking, seven subscales of Drug UseScreening Inventory (DUSI) and Tobacco, Alcohol and Drug UseQuestionnaire. Twelve point two percent of the students reported cigaretteuse, 23.5 % reported alcohol use and 2.3 % reported illicit drug use at leastonce in their lives. Independent Samples t-test Analysis revealed thatsmokers received higher scores than non-smokers on sensation seeking,psychiatric disorder, behavior patterns, school performance / adjustment,peer relations, family system and leisure subscales of DUSI but there wasnot a significant difference between smokers and non-smokers in terms ofsocial competency. Also, it was found that alcohol users scored higher thannon-users on sensation seeking, psychiatric disorder, behavior patterns,school performance / adjustment, peer relations, family system but there wasnot a significant difference between alcohol users and non-users in terms ofscores on leisure and social competency. Drug users scored significantlyhigher than randomly selected non-users on sensation seeking, behaviorpatterns and peer relations scales. Logistic regression analysis revealed thatadolescent smoking was predicted by gender, age, G.P.A., place of birth,peer smoking, behavior patterns, social competency, school problems andfamily relations. Besides, alcohol use was predicted by gender, age, numberof siblings, maternal education, peer smoking, peer alcohol use, socialcompetency, school performance / adjustment and family relations. Findingsare discussed within the context of the relevant literature.