The twin deficits hypothesis: An empirical investigation
İkiz açıklar hipotezi: Ampirik çalışma
  1. Tez No: 205081
  2. Yazar: YELİZ YANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ikiz açıklar, cari açıklar, bütçe açığı, eş-bütünleşme, Grangernedenselliği, Türkiye, twin deficits, budget deficits, current account deficits, errorcorrection models, cointegration, and granger causality, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışma, 1988:1 - 2005:2 dönemi Türkiye verileriyle ikiz açıklar hipoteziningeçerliliğini araştırmaktadır. Bu çerçevede; bütçe açıkları, cari açık, ulusal gelir, reelfaiz oranları ve reel kur oranını içeren VAR modeli oluşturularak, Granger nedenselliktesti ile devam eden ECM modeli ve etki-tepki analizlerini yürüttük. Bütçe açıkları vecari açıkların periyodik ve yapısal bileşenlerinin ayrıştırılmasıyla elde edilensonuçlara göre, her iki değişkenin de periyodik hareketin tersine hareket ettiklerisonucuna ulaşılmıştır. kiz açıklar hipotezi, geleneksel Mundell-Flemming görüşleri ileparalel olarak cari açıklar ile bütçe açıklarının uzun dönemde birlikte hareketettiklerini ve nedenselliğin önceki veriden sonrakine doğru aktığını varsaymaktadır.Çalışmada yürütülen Engle-Granger ve Johansen bütünleşme testlerinin bulguları,ikiz açıkların ters yönlü hareket ettiği varsayımı ve/veya Ricardian eşitliğivarsayımlarını destekliyor görünürken, ikiz açıklar hipotezini desteklememiştir.Ayrıca, cari açıklar ve bütçe açıkları, içsel değişkenler olarak bulunmuştur. Bütçeaçıklarının cari açıklar üzerindeki kısa süreli etkisinin ise özellikle reel kur ve reel faizoranları sayesinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the validity of the twin deficits hypothesis for the Turkishquarterly data over the 1988:1-2005:2 periods. To this end, we consider a VARvariable space containing budget deficits, current account deficits, real output,real interest rates and real exchange rates and employ cointegration,equilibrium/error correction mechanism techniques along with Granger-non-causality tests and impulse response analyses. The empirical results fromdecompositions of the budget and current account deficits into their cyclical andstructural components suggest that both CAD and BD are counter-cyclical. Thetwin deficit hypothesis, consistent with the conventional Mundell-Flemmingframework, postulates that current account and budget deficits move together inthe long run and the causality runs from the former to the latter. The results fromEngle-Granger and Johansen cointegration procedures support either the twindivergence or the Ricardian equivalence postulations but not the twin deficitshypothesis. Current account deficits and budget deficits are also found to bejointly endogenous. The short-run impacts of budget deficits on current accountdeficits are found to be mainly through the real exchange rate and real interestrate channels.