Illusion of control, optimism bias and their relationship to risk-taking behaviors of Turkish dirvers
Kontrol illüzyonu, iyimserlik yanlılığı ve bunların sürücülerin risk alma davranışına etkisi
  1. Tez No: 205094
  2. Yazar: EBRU BURCU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TİMO LAJUNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Trafik, Psychology, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol illüzyonu, İyimserlik yanlılığı, Kontrol odağı, Riakalma davranışı, Illusion of control, Optimism bias, Locus of control, Risk-takingbehavior
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk sürücülerinde kontrol illüzyonu, iyimserlikyanlılığı, kontrol odağı ve sürücülerin risk alma davranışları arasındaki ilişkiyiincelemektir. Toplam 307 sürücü Sürücü Davranışlası Ölçeği (SDÖ), SDÖ-algılanan control, SDÖ-algılanan risk, Sürücü Becerileri Envanteri,Çokboyutlu Trafik Kontrol Odağı Ölçeği ve Rotter İç Dış Kontrol OdağıÖlçeği'ni doldurdu. Birinci bölümde, SDÖ-algılanan risk ölçeğine uygulanant-testi analizleri sürücülerde kontrol illüzyonunun varlığını gösterdi.Sürücülerin risk değerlendirmeleri kendilerini sürücü ve ön koltuk yolcusuolarak düşündüklerinde farklılaştı. Kontrol illüzyonu toplam kaza sayısıyla,özellikle aktif kaza sayısıyla, ilişkili bulundu. Bu, kontrol illüzyonu ve riskalma davranışı arasında olumlu ilişki olduğunu gösterir. İkinci bölümde, t-testianalizleri sürücülerin gelecekte kaza geçirme olasılıkları tahminlerindeiyimserlik yanlılığı gösterdiklerini ortaya koydu. Sürücüler, verilen dört kazaçeşidini geçirme olasılıklarını ortalam bir sürücününkinden daha düşük tahminettiler. İyimserlik yanlılığı, yüksek ihlal davranışıyla ve sürüş ve güvenlikbecerilerinin güçlü olarak değerlendirmesiyle ilişkili bulundu. Genç vedeneyimsiz sürücülerin risk tahminlerinde daha gerçekçi değerlendirmeleryaptığı bulundu. Üçüncü bölümde, kontrol odağı ve risk alma davranışıarasındaki ilişki incelendi. Sadece kadercilik ölçeği ihlal davranışlarıyla ilişkilibulundu. Kaza sebeplerini kadere atfeden sürücüler güvenli sürüşü ihlaletmeye daha yatkın bulundular. Bu araştırmanın sınırlılıkları tartışılarak ilerikiaraştırmalar için doğurguları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the represent research was to investigate the relationship betweenillusion of control, optimism bias, locus of control, and drivers? risk-taking behavioramong Turkish drivers. A total of 307 drivers completed the Driver BehaviorQuestionnaire, the Driver Skills Inventory, the Optimism Bias Scale, theMultidimensional Traffic Locus of Control Scale, and Rotter?s InternalityExternality Scale. In chapter one, comparison between perceived risk as driver andperceived risk as passenger demonstrated existence of illusion f control amongdrivers. Drivers? risk assignments were different when imagining themselves asdrivers and passenger. Illusion of control was found to be related to the totalnumber of accidents, especially involvement in active accidents. This indicates apositive relationship between illusion of control and risk-taking behavior. In thesecond chapter, optimism bias was found in drivers? risk likelihood estimations foraccident involvement in the future. Drivers estimated their risk of being involved infour types of accidents as less than an average driver. Optimism bias was related toself-reported violations and strong evaluation of driving and safety skills as strong.Young and novice drivers were more realistic in their risk estimations. In the thirdchapter, relationship between locus of control and risk-taking was investigated.Only fate scale correlated with violations. Drivers who attribute accident causes tofate were more likely to commit violations. The limitations of the current researchand implications for further research were discussed.