The relationship between attribution related to aquisition of managerial position by women, attitudes toward women managers, sexism and sex differences
Kadınların yönetici pozisyonuna gelmeleri ile ilgili yapılan yüklemeler, cinsiyetçilik, kadın yöneticilere ilişkin tutumlar ve cinsiyet farklılıkları arasındaki ilişki
- Tez No: 205095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yönetici Kadınlara karşı tutumlar, cinsiyetçilik, kadınyöneticilerin yönetici pozisyonuna gelmelerine ilişkin yüklemeler, cinsiyetfarklılıkları, Attitudes toward women as managers, sexism, attribution related toacquisition of managerial position by women, sex differences
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı yönetici durumundaki kadınların yönetici pozisyonunagelmeleri ile ilgili olarak yapılan yüklemeler, çelişik duygulu cinsiyetçilik, yöneticikadınlara karşı tutumlar arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmaya birçokdeğişik firmada, değişik pozisyonlarda görev alan toplam 201 çalışan katılmıştır.Araştırma sonuçları erkek katılımcıların yönetici kadınlara ilişkin olumsuztutumlarının kadın katılımcılardan daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca,bu çalışma düşmanca cinsiyetçilik düzeyleri daha fazla olan katılımcıların daha azolan katılımcılara kıyasla yönetici kadınlara ilişkin olumsuz tutumlarının daha fazlaolduğunu göstermektedir. Ayrıca, cinsiyet farklılıklarının ve düşmanca cinsiyetçilikdüzeyinin yönetici kadınlara ilişkin pozitif ve negatif tutumları açıklamada anlamlıbir etkisinin olduğunu göstermektedir. Ek olarak bu çalışma, cinsiyet farklılıklarınınve yönetici kadınlara ilişkin pozitif tutumların, yönetici kadınların yöneticipozisyonuna gelmelerini açıklamada kullanılan yetenek ve çaba yüklemeleriüzerinde bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Bunun yanında, cinsiyetfarklılıklarının ve yönetici kadınlara ilişkin negatif tutumların, yönetici kadınlarınyönetici pozisyonuna gelmelerini açıklamada kullanılan işin kolaylığı ve şansyüklemelerinin üzerinde bir etkisi olduğunu göstermektedir. Erkekler, kadınlarakıyasla, işin gerekliliklerinin kolay olması yüklemesini, yönetici kadınların yöneticipozisyonuna gelmelerini açıklamada daha fazla kullanmaktadırlar. Diğer taraftan,kadınlar, yönetici kadınların yönetici pozisyonuna gelme sebeplerini şans faktörünedaha çok atfetmektedir. Ayrıca, yönetici kadınlara ilişkin daha fazla olumsuz tutumasahip olan katılımcılar, yönetici kadınların yöneticilik pozisyona gelmeleriniaçıklamada işin kolay olması yüklemesini daha fazla kullanmaktadırlar.Bu çalışmanın en önemli üç göstergesi (1) düşmanca cinsiyetçilik, cinsiyetfarklılıkları ve kadın yöneticilere karşı negatif tutumlar arasındaki ilişkiyigöstermek; (2) cinsiyet farklılıklarının ve düşmanca cinsiyetçiliğin kadınyöneticilere karşı negatif ve pozitif tutumlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve(3) cinsiyet farklılıklarının, kadın yöneticilere karşı negatif ve pozitif tutumların,yönetici kadınların yönetici pozisyonuna gelmelerini açıklamada kullanılan 4faktörün (yetenek, çaba, iş kolaylığı ve şans) üzerindeki etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the relationship between attributionrelated to acquisition of managerial position by women, attitudes toward womenmanagers, sexism and sex differences. 201 workers from various positions invarious firms participated in the present study. Findings indicated that maleparticipants exhibited more negative attitudes toward women managers than didfemale participants. Participants who were high on hostile sexism revealed morenegative attitudes toward women managers than participants who were low onhostile sexism. Additional analysis further revealed that unique contributions of sexand HS were found as predictive factors to explain the reason of both negative andpositive attitudes toward women managers. Also, findings indicated that the maineffects of sex difference and positive attitude toward women managers on abilityand effort attributions were not found significant. However, there were significantmain effects of sex difference and negative attitude toward women managers on taskdifficulty and luck attributions. That is to say, men attributed women managers?success more to task difficulty, whereas women attributed women managers?success more to luck than men. In addition, participants who were high on negativeattitudes toward women managers attributed women managers? success more to taskdifficulty than participants who were low on negative attitudes toward womenmanagers.The major contributions of this thesis were (1) investigating the relationshipbetween hostile sexism, sex difference and negative attitude toward womenmanagers; (2) comparing the effects of sex difference and hostile sexism on positiveand negative attitudes toward women managers and (3) showing the effects of sexdifference, negative and positive attitudes toward women managers on fourattributional explanations about women managers? success (ability, effort, taskdifficulty and luck).