Memory, identity, home: Self-perception of identity among the Armenian and Jewish communities in Ankara
Bellek, kimlik, vatan:Ankara'daki Ermeni ve Yahudi cemaatlerinin kendi kimlik algıları
  1. Tez No: 205100
  2. Yazar: ÖZGÜR BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Etnisite, Bellek, Ankara, Ermeni Cemaati, Yahudi Cemaati, Identity, Ethnicity, Memory, Ankara, Armenian Community, Jewish Community
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu tez Ermeni ve Yahudi cemaatler arasındaki kimlik algısını Ankara bağlamında inceler. Buçalışmanın amacı Türkiye ulus-devletinin kurulmasından sonra başkentte yaşanan sosyal,mekansal, siyasi ve kültürel değişimlerin bu cemaatlerin üyeleri tarafından nasıldeneyimlendiğini; ve bu deneyimlerin onların kimliklenme, kendini tanımlama ve aidiyetduygularını nasıl etkilediğini anlamaya çalışır.Bu amaç doğrultusunda, sözlü tarih yöntemi kullanılarak erken Cumhuriyet döneminde doğankişilerin ve onları takip eden kuşağın yaşam öyküsü anlatıları toplanmıştır. Bu anlatılarınanalizinin sonucunda, Ankara'daki Ermeni ve Yahudi cemaatlerinin çoklu, akışkan,bağlamsal, ve olumsal kimliklerine işaret edilmiş; ve bu cemaatler için topluluk kimliğininsembolik olarak kurulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the identity perceptions of the Armenian and Jewish communities in thecontext of Ankara. Purpose of the study is to understand the ways the members of thesecommunities experienced the social, spatial, political and cultural changes in the capital-cityafter the establishment of Turkish nation-state; and in what ways they draw on theseexperiences in terms of their identifications, self-understanding, and feelings of belonging.For this purpose, life-story narratives of people who were born in the early Republican eraand of the following generation were collected through oral history methodology. As a resultof the analyses of these narratives, multiple, fluid, contextual, and contingent character ofidentity in terms of the Armenian and Jewish communities in Ankara is pointed, and it isconcluded that community identity for the members of these communities was symbolicallyconstructed.