Book publishing in Turkey: Problems and prospects in the context of industrialization
Türkiye'de kitap yayıncılığı: Endüstrileşme bağlamında sorunlar ve olasılıklar
- Tez No: 205101
- Danışmanlar: DR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültür endüstrileri, kitap yayıncılığı endüstrisi, Türk kitap yayıncılığıtarihi, Türk kitap piyasasının yapısı, kitap üretiminin örgütlenmesi, telif sistemi, Culture industries, book publishing industry, history of Turkish book publishing, Turkish book market structure, organization of book production, copyright system
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Türk kitap yayıncılığı endüstrisini Osmanlı pratiklerinden günümüze tarihsel gelişimiiçerisinde ve Türk kitap piyasasının mevcut yapısı çerçevesinde incelemektedir. Bu tezdeTürk kitap piyasasında son dönemki gelişmelerin, problemlerin, eğilimlerin; tarihsel özgünkoşulları içinde ve gelişmiş ülkelerde kültürel meta üretiminin diğer sektörleriyle giderekeklemlenen ve küresel bir faaliyet alanı olan kitap yayıncılığı endüstrileri ile karşılaştırmalıbir perspektifte kavranması amaçlanmaktadır. Tezde öne sürülen temel argüman, sondönemlerde, 1990'larla birlikte ve özellikle 2000'lerde, giderek gelişmiş kitap yayıncılığıendüstrilerinde görülen dinamikler ve trendler içerisinde yer alan Türk kitap yayıncılığısektöründe endüstrileşme yolunda köklü yenilikler gerçekleşmesine rağmen; genel hatlarıylaaşağıdaki sebeplerden ötürü Türkiye'de kitap yayıncılığı endüstrisi henüz emeklemedönemindedir ve Türk kitap yayıncılığı halen doymamış bir pazardır: Türk kitap piyasasındadolaşan sermayenin farklı döngülerinde, kar maksimizasyonun ve sermaye birikimininönkoşullarında görülen problemler; geniş bir okuyucu kitlesi ve yeni türler oluşmasına ketvuran faktörler; endüstriyel bir üretim ve iş örgütlenmesinin eksikliği ya da oturmamışolması; ve son olarak da telif rejimini düzenleyici-hukuki çerçevede gecikmiş gelişmeler.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the Turkish book publishing industry within the framework of historicaldevelopment of book publishing since Ottoman practice onwards and current structure of theTurkish book market. The aim of the thesis is to understand recent trends, developments, andproblems in the Turkish book market, within its specific historical conditions and in acomparative method to the current structure of book publishing industry in developedcountries where book publishing is a global business and highly integrated to other sectors ofcultural commodity production. The hypothesis is that although there have been profoundchanges in the Turkish book publishing sector on the way towards industrialization duringrecent decade, especially after 2000s; book publishing in Turkey remained an ?infantindustry? and Turkish book publishing market is still unsaturated as a result of seriousproblems continuing in different cycles of circulating capital in the Turkish book market andin preconditions of profit-maximization and capital accumulation processes ; impediments onthe creation of a large mass of readers and new genres; lack of an industrial organization ofbook production and business, and belated developments in regulative-legal framework incopyright regime.