The effects of interscholastic sports participation on academic achievement and behavioral development of junior high grades students
Okul sporlarına katılımın temel eğitim ikinci kademe öğrencilerinin akademik başarılarına ve davranışşal gelişimlerine etkisi
  1. Tez No: 205099
  2. Yazar: KUBİLAY ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Interscholastic sports, academic success, behavioural development, socio-economic status
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı okul sporlarına katılımın temel eğitim okullarının 8.Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve davranışsal gelişimlerine olan etkilerinitespit etmektir. Bu çalışmada 2004-2005 eğitim öğretim yılı içerisinde Nevşehir'derasgele seçilen 15 temel eğitim okulundan 651 8. sınıf öğrencisinin okul idarecileritarafından sağlanan öğrenci ruhsal dosyaları, sporcu lisansları ve lise giriş sınavsonuç belgeleri veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Öncelikle demografik verileribelirlemek için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. İkinci olarak katılımcılarındemografik verilerinin ve okul sporlarına katılım durumlarının akademik başarılarınave davranışsal gelişim düzeylerine etkilerini tespit etmek amacı ile varyant analizi(Tukey HSD) ve t (Pearson Correlation) ilgileşim testi kullanılmıştır. Üçüncü olarakbağımsız değişkenler okul, cinsiyet, aile genişliği, aile gelir düzeyi, anne bababirliktelik durumu, baba eğitim seviyesi, anne eğitim seviyesi ve çalışma odasınınolup olmama durumu ile okul sporlarına katılım arasındaki ilişki ilgileşim analiziyapılarak incelenmiştir. Son olarak bağımlı değişkenler; lise giriş sınav derecesi,okul devam oranı, davranış gelişim düzeyi ve okul not ortalamasının anlamlıyordalayıcılarını ve toplam varyant üzerindeki açıklayıcı etkilerini belirlemekamacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Bu sonuçlar göre okul sporlarına katılım öğrencilerin akademik başarılarınave davranışsal gelişimleri üzerinde olumlu katkılar sağlamaktadır. Ayrıca okulsporlarına katılan öğrencilerin devamsızlık oranları katılmayan öğrencilere göre dahaazdır.Anahtar Kelime: Okul sporları, akademik başarı, davranışsal gelişim, sosyo-ekonomik statü.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of interscholasticsports participation on academic achievement and behavioural development of juniorhigh grades students of basic education schools in Turkey. The subjects of this studywere 651 eight grade students from fifteen basic education schools which arerandomly selected during 2004-2005 academic year in Nevşehir. Required data werecollected by student?s data record folders (SPDRF), athletics participation licenses,high school entrance exam result sheets, provided by the schools administrations.First of all descriptive statistics were used to define demographic variables of thisstudy. Second, one-way analysis of variance (Tukey HSD) and t-test (Pearsoncorrelation) were used to asses the relationship between demographic variables andinterscholastic sports participation on grade point average, high school entranceexam scores, attendance rate and behavioural development of students. Thirdcorrelation coefficients were applied to indicate the relation between independentvariables and interscholastic sports participation. Finally regression analysis wasconducted to understand how well the independent variables predict the academicachievement and behavioural development levels. Results indicate thatinterscholastic sports participations have positive effects on grade point average,attendance rate, individual development and high school entrance exam scores.Moreover demographic variables of students such as family income, family size,parents education level, family configuration and interscholastic sports participationare the determinants of academic success, behavioral development level, attendancerate, and high school attendance exam scores.