Multi-functional buildings of the T-type in Ottoman context: A network of identity and territorialization
Osmanlı bağlamında çok-işlevli T-tipi binalar: Bir kimlik ve yurtlaştırma ağı
- Tez No: 205104
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: sınır, heterodoksluk, kimlik, yurt, merkezileşme, devlet, network, frontier, heterodoxy, identity, territory, centralization, state
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, T-biçimli planları olan Osmanlı binaları ile bunların anlamlarını, ondört,onbeş ve erken onaltıncı yüzyıllardaki Osmanlı bağlamında, merkezil ve merkezkaçeğilimleri göz önünde bulundurarak ele almaktadır. Çok-işlevli T-tipi binalarınOsmanlı topraklarında ortaya çıkışı, gaza fikriyatı ile harmanlanmış erken Osmanlısınır kültüründe bir devlet oluşumu başlangıcıyla eş zamanlı iken; T-plankullanımının ortadan kalkışı, Osmanlı Devletinin bir imparatorluğa dönüştüğüdöneme denk düşmektedir. Osmanlı Devleti ile, beraberinde getirdiği, çepere dairgüçler arasındaki gerilim, T-tipi bina hamiliğinin hem sosyal hem de yer tutmayailişkin etkilerinde belirleyicidir. Bu açıdan tez, bu binaların yerleşimlerinde, coğrafidağılım ve hami kimliklerine göre ortaya çıkan çeşitlenmelerin oluşturduğu ağaodaklanmaktadır. Böylelikle, yalnizca türlü biçemlerde ifade edilen güç iddiasınınizini sürmek değil, aynı zamanda planın şemasındaki değişiklikler ile onaltıncıyüzyıldaki yok oluşunun ardındaki nedenin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the Ottoman buildings with a T-shaped plan and theirmeanings with respect to the central and centrifugal tendencies in the Ottomancontext in the fourteenth, fifteenth and early sixteenth centuries. The emergence ofthe multi-functional buildings of the T-type in the Ottoman realm is simultaneouswith the burgeoning of a state in the early Ottoman frontier milieu, which isprofoundly intermingled with the notion of gaza; whereas the demise of the use ofthe T-plan is coincident with the transformation of the Ottoman State into an empire.The tension between the centralization of the Ottoman State and the peripheralforces counteracting it is operative in the social as well as territorial repercussionsinherent in the network of T-type patronage. In this respect, the thesis concentrateson the network engendered by the variations in the layouts of these buildings vis-Ã -vis their geographical distribution and the identity of their patrons. Doing so, it isaimed not only to trace the claims to power expressed in diverse modes, but also tounveil the motive of the changes in the plan scheme and its halt in the sixteenthcentury.