ICT utilization of exporter enterprises a case study of Aegean region exporters
İhracatçı firmaların bilişim teknolojileri kullanımları Ege bölgesi ihracatçıları örneği
- Tez No: 205105
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bili im Teknolojileri kullanımı, BT'nin üretkenli eetkisi, web tabanlı anket, Ege Bölgesi, ICT utilization, ICT effect over productivity, ICT profiles ofexporters, Aegean Region Exporters
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezde Ege Bölgesi'ndeki ihracatçı firmaların e-farkındalıklarıincelenmi tir. Bu tezin amacı ihracatçı firmaların BT kullanımlarınıarttırarak küresel pazarlarda rekabetçiliklerini arttırmalarını sa lamak içinEge Bölgesi karar vericilerine öneriler sunmaktır. Ara tırma iki ay boyuncaaçık kalan bir web tabanlı anket üstünden yürütülmü tür. Anketin amacıfirmaların BT profilini, hangi nedenlerle BT kullandıklarını, BTkullanımının firmaları için ne kadar önem arz etti ini, yeni BT araçlarınıkullanmakta isteksizliklerini ve BT araçlarını ba arıyla uygulamakhususunda ihtiyaçlarını ortaya çıkarmaktır. Ege hracatçı Birlikleri üyesi3140 firma bir e-posta duyurusu ile çalı madan haberdar edilmi , 267firmanın katılımı ile çalı ma gerçekle tirilmi tir. Beklendi i üzere çalı mafirmaların dü ük seviyede BT araçları kullanmalarına ra men BT araçlarınıuygulamak istediklerini, çünkü BT araçlarının kullanımının satı larını vekarlılıklarını arttıracaklarına inandıklarını göstermi tir. Fakat insankaynakları, finansal kaynaklar, bilgi birikimi ve ileti im a larının eksikli inedenleri ile firmaların BT araçlarını uygulaması kısa vadede kolayolmayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the e-awareness of exporter enterprises is investigated in theAegean Region. This thesis aims to propose policy recommendations forthe Aegean Region decision makers to increase ICT utilization of theexporter enterprises to attain competitiveness in global markets. Theresearch is conducted with a web-based survey that was open for twomonths. Survey aims to find out the enterprises? ICT profile, for whatreasons and with what amount of importance they use ICT, their reluctanceto new ICT tools implementation and their needs for successfulimplementation of ICT tools. 3140 enterprises, which are the members ofAegean Exporters? Associations, are informed about the survey by an e-mail notification, 267 exporter enterprises are participated to the survey. Asit was expected, the survey showed that although the enterprises are usinglow-level ICT tools, they have desire to implement ICT tools because theybelieve that implementing ICT will increase their sales and profits.However, due to the problems in human resources, financial resources,information and know-how and the problems in network of relationships,implementing more ICT tools will not be easy in the short-run.