Female patronage in classical Ottoman architecture: Five case studies in İstanbul
Osmanlı klasik mimarlığında kadın banilik: İstanbul'dan beş örnek
- Tez No: 205103
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE ÖZGENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Tarih, Architecture, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Klasik Dönem Osmanlı Mimarlığı, Kadın Banilik, Osmanlı Hanedan Kadınları, ktidar, Külliye, Ottoman Classical Architecture, Female Patronage, Ottoman Imperial Women, Power, Architectural Complexes
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tezin amacı, on altı ve on yedinci yüzyıl stanbul'undaOsmanlı hanedan kadınlarının mekansal varlıkları ve mimarlığakatkıları ile ilişkili olarak görünürlüklerini tartışmak veörneklemektir. Osmanlı hanedan kadınlarının çeşitli yollarlaiktidar ve etki sahibi olmalarına karşın, kamusal alandagörünürlük ve takdir kazanmalarının mimari banilik yoluylaolmuş olması çalışmanın dayanak noktasını oluşturmaktadır. Buçalışmanın mekansal odağında, Topkapı sarayında yaşamaktaolan hanedan kadınlarının stanbul'da yaptırmış olduğuçeşitli yapılar / yapı grupları (külliyeler) bulunmaktadır.On altı ve on yedinci yüzyıllarda kadın baniler tarafıdanyapılmış bu seçilmiş örnekler kent içindeki konumları, araziözellikleri, ve bina programları ve tasarımları üzerindenincelenmekte ve kadın baniliğinin Osmanlı Klasik Mimarlığıüzerinde görülür ve farklı bir etkisinin bulunup bulunmadığıtartışılmaktadır.Bu yapılar ayrıca hanedan kadınlarının ellerindebulundurdukları iktidarın kamusal göstergeleri olarak datartışılmaktadır. Bununla ilintili olarak bu yapı ve yapıgrupları, hem kentsel dönüşüm projeleri olarak işlev görmüşhem de hanedan kadınlarının kimliğini ve iktidarını stanbulkentinin farklı bölgelerinde anıtsal ölçüde ve geniş bir halkkitlesine görünür kılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to discuss and illustrate thevisibility of Ottoman imperial women in relation to theirspatial presence and contribution to the architecture andcityscape of sixteenth and seventeenth century stanbul. Thecentral premise of the study is that the Ottoman imperialwomen assumed and exercised power and influence by variousmeans but became publicly visible and acknowledged morethrough architectural patronage. The focus is on stanbul anda group of buildings and complexes built under thesponsorship of court women who resided in the Harem sectionof Topkapı Palace.The case studies built in Istanbul in the sixteenth andseventeenth centuries are examined in terms of their locationin the city, the layout of the complexes, the placement andplan of the individual buildings, their orientation, masscharacteristics and structural properties. It is discussedwhether female patronage had any recognizable consequences onthe Ottoman Classical Architecture, and whether femalepatrons had any impact on the building process, selection ofthe site and architecture.These complexes, in addition, are discussed as physicalmanifestation and representation of imperial female power.Accordingly it is argued that, they functioned not only asurban regeneration projects but also as a means to enhanceand make imperial female identity visible in a monumentalscale to large masses in different parts of the capital.