Myth, landscape and boundaries: The impact of the notion of sacredness of nature on Greek urbanism and architecture
Mit, peyzaj ve sınırlar: Doğanın kutsallığı anlayışının Yunan şehirciliği ve mimarisi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 205106
  2. Yazar: EKİN PİNAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Mit, Ritüel, Kimlik, Sınırlar, Nature, Myth, Ritual, Identity, Boundaries
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, doğanın kutsallığı anlayışının antik Yunan düşüncesi üzerindeki etkisi ve bununşehircilik ve mimarlık üzerindeki yansımalarını, arkaik dönemde yaşanan değişimleri gözönünde bulundurarak ele almaktadır. Arkaik dönem, en temelde, her şeyin hareket halindeolduğu bir dönemden kent-devletinin kuruluşu ve Yunan tapınağının ortaya çıkışıylasonuçlanan bir yurtlaştırma sürecine geçişi temsil etmektedir. Bu geçiş, sadece antik Yunanyaşam biçiminde temel bir değişime değil, aynı zamanda antik Yunan kimliğinin oluşmasınaişaret ettiği için de kayda değerdir. Bu bağlamda, tez sırasıyla antik Yunan kent-devletininkuruluşu, tapınağın ortaya çıkışı ve sütun biçemlerine odaklanmaktadır. Böylelikle, antikYunan yurtlaştırma sürecinin başlattığı doğa anlayışındaki değişim ve bunun şehircilik vemimari üzerindeki etkisi incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the impact of the notion of holiness of nature in ancient Greek thoughtand its reflection on urbanism and architecture with respect to the transformations that tookplace during the archaic period. The archaic period represented most fundamentally a shiftfrom an era where everything was on the move to an era of territorialism which culminated inthe establishment of the polis and the Greek temple. This shift was prominent in the sense thatit pointed not only to a basic modification in the lifestyle of Greeks; but also to the formationof Greek identity as opposed to that of foreigners. In this respect, the thesis first concentrateson the foundation of the polis, followed by the emergence of the temple and lastly the ordersof the columns. Doing so, it is aimed to analyze the transformation concerning theunderstanding of nature which was engendered by the Greek territorialist expansion and itseffect on Greek urbanism and architecture.