Free and open source software in Turkey
Türkiye'de özgür ve açık kaynak kodlu yazılım
- Tez No: 205110
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BELKIZ TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Ozgur Yazılım, Acık Kaynak Kod, Hacker'lar, Is Modelleri, Free Software, Open Source Software, Hackers, Business Modelsi
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Son yıllarda, hukumetlerin ve ï¬rmaların Ozgur ve Acık Kaynak Kodlu Yazılıma(OAKKY) ilgileri giderek artmaktadır. Fakat, OAKKY bir cok akademik disiplin icinhala tam olarak anlasılamayan ozellikler tasımaktadır. Sosyal bilimciler, ?hacker?ların,hicbir parasal karsılıgı olmadan neden katkı sunduklarını sormaktadır. Firmalarise OAKKY'den nasıl para kazanılacagını sormaktadır. Bu calısmada, ?hacker?larınve ï¬rmaların motivasyonları iliskisel bir olgu olarak ele alınmaktadır. ?Hacker?laricin OAKKY'nin toplumsal ve teknik ozellikleri onemliyken ï¬rmalar kar elde etmegudusuyle hareket etmektedir. Bu baglamda, ?hacker?ların ve ï¬rmaların birbir-leriyle celisen ve ortusen cıkarları, OAKKYnin Turkiye'deki gelisimi dogrultusundasorusturulmaktadır. Turk yazılım endustrisi yeterince gelismemistir ve OAKKYTurkiye'nin kendi yazılım endustrisini gelistirmesinde onemli bir rol oynayabilir.Bu calısmada, OYAKK, Turkiye'deki ?hacker?ların ve ï¬rmaların bakıs acılarındantartısılmaktadır. Bu amacla, ?hacker?ların gonullu katkıları icin gerekli toplumsalkosullar, ï¬rmaların egilimleri ve davranısları arasındaki farklar ve OAKKY lisanslarıarastırılmaktadır. Bu olgular dogrultusunda, Turkiye'de uygulanabilecek olası OAKKYis stratejileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been growing interest of governments and ï¬rms for Freeand Open Source Software (FOSS). However, FOSS is still a puzzlement for a widespectrum of academic disciplines. Social scientists ask why FOSS hackers partici-pate in FOSS if they do not get any monetary rewards. On the other hand ï¬rms ask,how a ï¬rm can earn money from FOSS. In this study, motivations of FOSS hackersand ï¬rms are taken as an interrelated phenomenon. For FOSS hackers, social andtechnical aspects of FOSS are essential. On the contrary to FOSS hackers, ï¬rms haveproï¬t oriented goals. In this context, conï¬icting and coinciding interests of FOSShackers and ï¬rms are investigated through development of FOSS in Turkey. Soft-ware industry in Turkey is not developed enough and FOSS may play a prominentrole in developing its own software industry. This study discusses FOSS both fromthe view of hackers and the ï¬rms in Turkey. In that respect, social conditions thatmake hackers voluntarily contribute, discrepancies between attitudes and behaviorsof the ï¬rms and FOSS licenses are explored. According to these facts, possible FOSSbusiness strategies which may be adopted in Turkey are presented.