The contribution of intellectual property rights obtained by small and medium-sized enterprises to economic and technological development: Policies to be implemented
Küçük ve orta boy işletmeler tarafından edinilen Fikri-Sınai mülkiyet haklarının ekonomik ve teknolojik gelişmeye etkileri: Uygulanması gereken politikalar
  1. Tez No: 205111
  2. Yazar: FEHİME ŞEBNEM SÖZER
  3. Danışmanlar: DR. UĞUR YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Boy şletmeler, Fikri Mülkiyet Hakları, FMH Politikaları, Small and Medium Sized Enterprises, Intellectual Property Rights, IPR Policies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma ile fikri mülkiyet haklarının küçük ve orta boy işletmeler (KOB ) tarafındankullanımı, bunun ekonomik ve teknolojik gelişmeye katkıları ve arzu edilen gelişmişlikdüzeyine ulaşılabilmesi amacıyla KOB 'lerin bu haklardan daha fazla yararlanması içinuygulanması gerekli politikalar incelenmektedir.Küçük ve orta boy işletmeler dünya genelinde tüm firmaların % 90'ından fazlası iletoplam istihdam ve cironun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu gerçek, arzu edilenekonomik ve teknolojik gelişmişlik düzeyine ulaşılabilmesi için KOB 'lerin fikri mülkiyet haklarıile ilgili mekanizmayı daha fazla kullanmaları gerekliliğini doğurmaktadır.Bu çalışmada KOB 'ler tarafından edinilen fikri mülkiyet haklarının ekonomik veteknolojik gelişmeye mevcut ve olası katkıları ortaya konularak, KOB 'lerin bu sistemdendaha fazla yararlanmaları için uygulanması gerekli politikaların belirlenmesiamaçlanmaktadır. Hem yurt dışında hem yurt içinde bu yönde daha önce yapılmışçalışmaların sonuçları ile bu tez kapsamında 12 organize sanayi bölgesinde 86 firma ileyürütülen araştırmanın sonuçları değerlendirilmiştir. Yürütülen bu araştırmada KOB 'lerinfikri mülkiyet haklarından oldukça az yararlandıkları ortaya konularak bunun nedenlerisorgulanmıştır. Çalışma sırasında incelenen firmalardan % 60'ının AR-GE faaliyetindebulunduğu, % 34'ünün ayrı bir AR-GE birimi bulunduğu, firmaların % 56'sının yeni bir ürün,yöntem ya da tasarım geliştirdikleri belirlenmiştir. Ancak bu yenilikçi firmaların yalnızca üçtebiri fikri mülkiyet koruması için başvuruda bulunmuştur. Fikri mülkiyet hakları ile ilgilidestekler söz konusu olduğunda, başvuru yüzdesi daha da azdır; firmalardan yalnızca %2.3'ü bu desteklerden yararlanmak için başvuruda bulunmuştur. Başvuru oranlarının düşükolmasının ana nedeni, fikri hakların ve desteklerin kapsamının yeterince bilinmemesi olarakbelirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak politika önerileri getirilmiş, alınmasıgerekli en önemli tedbirin farkındalık oluşturulması olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the utilization of intellectual property rights (IPRs) by small andmedium-sized enterprises (SMEs), their contribution to economic and technologicaldevelopment and policies to be implemented for the SMEs to make more use of the systemin order to reach a desired level of growth.Small and medium-scaled enterprises constitute more than 90 % of all firms almostall over the world and a substantial proportion of employment and turnover. This fact baresthe necessity for the SMEs to make more use of the intellectual property rights system whichis one of the components of innovation and technological growth, in order to achieve thedesired level of economic and technological development.This paper discusses the existing and possible contribution of the IPRs obtained bySMEs to economic and technological development and the policies to be implemented inorder to encourage intensive utilization of the system by the SMEs. The results of surveyspreviously carried out both in Turkey and abroad are incorporated within the results of asurvey which was organized in the context of this thesis among 86 enterprises in 12organized industrial zones all over Turkey. The latter survey measures the IPR utilization ofthe SMEs and the reasons behind under-utilization. Among the firms studied, 60 % of themare R&D performers, 34 % have a distinct R&D department while 56 % of them reported tohave developed a new product, process or design. However only one third of theseinnovative firms have had an IP application and the percentage was even lower with IPRsupports; only 2.3 % of the firms applied for IPR supports. The main reason for this under-utilization of both IPRs and IPR supports was found as lack of awareness. Policy proposalswere tried to be put forward depending on the findings of the survey and raising awarenesswas defined as the most important measure to be taken.