Konumsal web servislerinin özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlarla gerçekleştirilmesi
Developing Spatial Web Services with Free and Open Source Software
  1. Tez No: 259838
  2. Yazar: CEMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar, Konumsal Web Servisleri, Free and Open Source Software, Spatial Web Services
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ülkemizde konumsal veri kullanan kurumlar, kamu kurumları, özel sektör ve yerel yönetimler arasında birlikte işlerliği sağlayacak bir altyapının bulunmaması sorunu hala devam etmektedir. Konumsal Veri Altyapıları (KVA) ile birlikte işlerliği sağlamak için KVA' ların gerçekleştirilmesinde önerilen teknoloji web servisleridir.KVA' lar kapsamında üretilen işin ekonomik olmasının yanı sıra, KVA'ları oluşturan bileşenlerin de ekonomik ve hızlı üretimi büyük bir ihtiyaç durumundadır.Bu çalışmada KVA' ları oluşturan web servislerinin Özgür Açık Kaynak (ÖAK) kodlu yazılımlarla gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmada öncelikle konumsal ÖAK yazılımlar araştırılmıştır. Uygulama kapsamında belirlenen web servislerinin geliştirimi sırasında karşılaşılan sorunlar anlatılmıştır. Konumsal ÖAK yazılımların mevcut durumları belirlenerek, ticari yazılımlara göre avantajları ve dezavantajları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey there does not exist any interoperability infrastructure amongst public and private sectors and local governments. The recommended technology is Web services to implement Spatial Data Infrastructures (SDI) for achieving interoperability with SDI.It is important to produce work economically in scope of SDI. It is also very important that to produce the elements of SDI fast and economically.In this study, the aim is at implementation of web services with Free and Open Source (FOS) software which constitute the SDI. Spatial FOS software are examined in this study. The problems that occur while implementing the web services for application are defined. Current status of spatial FOS software are specified, advantages and disadvantages have been determined according to commercial software.