Yeni Ufuklar dergisinin sistematik tahlili ve edebiyatımızdaki önemi
The systematical anlaysis of the magazine New Horizons and its importance in our literature
- Tez No: 205138
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAATTİN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Ufuklar Dergisi, Vedat Günyol, SabahattinEyüboğlu, Atatürkçülük, Köy Enstitüleri, Anadolu ve Aydınlanma, Sanat, Yeni Ufuklar Journal, Vedat Günyol, Sabahattin Eyüboğlu, Kemalism, Köy Enstitüleri, Anatolia and Enlightenment, Art
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1408
Özet
Türk edebiyatının tarihsel gelişiminde edebiyat ve sanat dergilerin önemioldukça büyüktür. Bu çalışma Şubat 1952 ile Kasım 1976 tarihleri arasındaİstanbul'da 275 sayı yayımlanan Yeni Ufuklar dergisini kapsamaktadır. Çalışmadaderginin sistematik tahlili yapılarak, Türk edebiyatındaki önemi belirlenmeyeçalışılmıştır.1952-1976 yılları arasında yayımlanmış olan ve söz konusu dönemde önemlibir yere sahip olan Yeni Ufuklar dergisi, ilkin edebiyat dergisi olarak yayım hayatınabaşlamıştır. Bu anlamda şiirlere ve öykülere daha fazla yer verilmiştir. Fakat 1960yılından sonra düşünce yazılarına daha fazla ağırlık verildiği görülmektedir. YeniUfuklar'ın bu yayım anlayışı derginin son bulduğu Kasım 1976 tarihine kadar devameder. Dönemin tanınmış yazarlarına sayfalarını açan dergide, genç sanatçılarınyazılarına da rastlamak mümkündür. Bu bağlamda dergi, genç yazarlara yetişmeortamı hazırladığı söylenebilir. Edebiyatımızın düşünce ve tür bakımında gelişmesinebüyük katkıları olan dergide, Batı ve dünya edebiyatlarından çevirilen eserler ileAnadolu kültürü bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Dergide yayımlanan soruşturmalar,özel sayılar ile de dönemin edebû ve sosyal ortama farklı bir bakış açısı kazandırmaamacı güdülmüştür. Bunların dışında dergi sayfalarında edebû eserleri değerlendirenbirçok yazı yayımlanmıştır. Yukarıdaki çalışmalarla ilgili yazıları sayfalarındayayımlayan dergi, yayımlandığı dönemdeki edebiyat ve sosyal ortamı yansıtmayaçalışmış, ayrıca bu ortamları etkilemiştir.Yeni Ufuklar dergisi ile ilgili yapmış olduğumuz bu çalışma giriş, iki bölüm,sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş kısmında 1950-1980 arası siyasû-sosyal veedebiyat-sanat ortamları değerlendirilmiş ve dönemin dergileri incelenmiş. Birincibölümde Yeni Ufuklar dergisinin tarihçesi, mizanpaj özellikleri ile ilgili bilgi verilmişve dergideki yazılar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise derginin Türkedebiyatındaki yeri ve önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature and art journals are very important in the historical development ofTurkish literature. This work includes Yeni Ufuklar journal which was published inIstanbul from February 1952 till November 1976. It has been tried to determine theimportance of Turkish literature by making a systematical analyze in this work.Yeni Ufuklar journal which was published between 1952 and 1976 and whichhad a great importance at that time was first published as a literature journal. We cansee the dominance of poems and stories in this work, but after 1960, one can see thedominance of idea writing. This publication continued until it was ended inNovember 1976. It is possible to see the writings of young writers of that period. SoIt is probable to say that the journal gave the young writers the opportunity toimprove themselves. It has contributed much to the improvement of our literature. Inthis journal, we can see translations from the western world which contributes to ourliterature and It was tried to make a harmony between our Anatolian an westernliterature. It was aimed to contribute a different point of view to the literature ansocial conditions of that period, publishing investigations in the journal. A lot ofarticles which evaluated the literature works were published in the journal apart fromthese. The journal tried to depict the literature and social environment of the period itwas published. It also influenced these environments.This work that we have done about the Yeni Ufuklar journal is comprised ofintroduction, two chapters (parts), conclusion an sources, in the introductory part, theenvironments of literature, art and social, political occasions between 1950 and 1980were evaluated and journals of that period were studied. In the first part, someinformation was given about the history and layout the Yeni Ufuklar journal and thearticles in the journal were evaluated. In the second part, the importance and theplace of the journal in the Turkish literature was evaluated.