Kaynak dergisi üzerine bir inceleme
A survey on magazine of Kaynak
- Tez No: 205139
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kaynak dergisi, Şiir, Yazı, Kaynak journal, Poetry, Article
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 636
Özet
Yeni Türk edebiyatının tarihû bir çerçeve içerisine oturtulmasında dergilerinbütünüyle araştırılmasının önemi oldukça büyüktür. Bu çalışmada Ocak 1948 ileHaziran 1956 tarihleri arasında Ankara'da 113 sayı yayımlanan Kaynak dergisisistematik ve tematik bakımdan incelenmiştir.1948-1956 yılları arasında yayımlanmış olan ve zamanında önemli bir yeresahip olan Kaynak dergisi, ilk etapta bir şiir dergisi olarak yayın hayatına başlamışancak 1950 yılından sonra diğer edebi türlere de yer vermiştir. Tanınmış şair veyazarların yanı sıra genç şairlere sayfalarını açan dergi, yeni şiirimizin gelişmesinebüyük katkılar sunmuş, çevirilerle de okuyucularını dünya şairleriyle buluşturmuştur.Bunun yanında hazırlamış olduğu şiir, hikâye ve eleştiri yarışmalarıyla döneminedebi ortamına renk katmış, düzenlediği anketlerle edebi ortamı hareketlendirmiştir.Kaynak dergisi ile ilgili yapmış olduğumuz bu çalışma Giriş'ten sonra üçbölüm, Sonuç ve Kaynakça'dan oluşmaktadır. Giriş kısmında Türkiye'deki dergicilikfaaliyetleri ele alınmış, Kaynak dergisi ile aynı yayın dönemini paylaşan bazı önemlidergiler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm derginin incelenmesine tahsisedilmiş. Kaynak dergisinin tarihçesi, önemi ve mizanpaj özellikleri ile ilgili bilgiverilmiştir. İkinci bölümde derginin sistematik dizini yapılarak kronolojik tasnifi veyazar soyadına göre fihristi çıkartılmıştır. Üçüncü bölümde derginin tematik diziniyapılarak, dergide yer alan bütün yazılar incelenmiş, hem tür hem de içerik hakkındabilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In putting Newly Turkish literature on a historical basis, importance ofstudying journals wholly has a crucial importance. In this study, Kaynak journalwhich released 113 issues between January 1948 and June 1956 in Ankara wasstudied systematically and thematically.Kaynak journal which was released between 1948-1956 and also having agrate importance in it?s time has started it?s broadcasting career as a journal ofPoetry but later on in 1950, other literary types are included. The journal whichintroduces famous poets-writers with unknown ones has contributed to thedevelopment of our new poetry in a big scale and met the reader with world poets bytheir translations. Additionally this journal with poetry, short story and criticismcompetitions organised has enliven the literary aura of the time and also activated itwith questionnaires they prepared.This study we made concerning the Kaynak journal is composed of threesections after Introduction, Results and References. In Introduction, journalisticactivities in Turkey are dealt with and some important journals sharing the samebroadcasting periods with Kaynak journal are informed. First part is reserved for theinvestigation of the journal. Here, information about journal?s short history,importance and page-settings are given. In the second part, after systematicindexing of the journal, its chorological classification and a catalogue according tothe writer?s surname is made. In the third part, by making the thematic indexing ofthe journal, all the writings are investigated and information is given about eithertype or content of those writings.