The effect of futures markets on underlying spot markets: A case analysis from Turkey
Vadeli işlem piyasalarının spot piyasalar üzerine etkisi: Türkiye üzerine bir örnek çalışma
  1. Tez No: 205222
  2. Yazar: UTKU KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN FEHMİ BAKLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: vadeli işlem piyasaları, fiyat hareketi, garch, egarch, futures markets, volatility, garch, egarch
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde, vadeli işlem piyasalarının, spot piyasalar üzerine etkisi, Türkiyeperspektifinden analiz edilmiştir. Analizi yapmak için, EGARCH olarakbilinen, GARCH modelinin genişletilmiş bir biçimi kullanılmıştır. EGARCHmodeli uygulamaları ile, IMKB-30 endeksinin ve YTL/DOLAR kurunun spotgetirileri üzerinden, fiyat hareketleri incelenmiştir. İMKB-30 endeks analizisonuçlarında, vadeli işlemlerin, spot piyasa fiyat hareketi üzerinde azaltıcıetkisi olduğu görülürken, YTL/DOLAR kuru analizi sonuçlarında vadeliişlemlerin spot piyasa fiyat hareketi üzerinde bir etkisi olmadığı görülmüştür.Elde edilen bu sonuçlara göre, Türkiye'de vadeli işlem piyasalarının spotpiyasa üzerinde destabilize edici bir etkisi olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the effect of futures markets on underlying spot markets,from the perspective of Turkey. In order to make the analyses an expandedform of the GARCH model, which is called EGARCH have been used. Withthe application of the EGARCH model, the volatilities of ISE-30 index andTRY/DOLLAR currency spot returns have been examined. The results of ISE-30 index analyses showed that the futures trading has a reducing effect on theunderlying spot market volatility, whereas the results of TRY/DOLLARanalysis showed that futures trading has no effect on the underlying spotmarket volatility. Accordingly, it can be said that there is no destabilizingeffect of futures markets in Turkey.