Kültür-ekonomik gelişme ilişkisi: Uluslararası bir karşılaştırma
The relation of culture & econimic development: An internationalcomparison
  1. Tez No: 205273
  2. Yazar: ECE BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ CANPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel değerler, ekonomik gelişme, İnsani Gelişim Endeksi(İGE), Dünya Değerler Araştırması (DDA), faktör analizi, Cultural values, economic development, Human Development Index(HDI), World Values Survey (WVS), factor analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ekonomik gelişmeye ilişkin yapılan ampirik çalışmalar çoğunlukla kültürel etkilerigörmezden gelmiştir. Bunun en temel nedeni, kültür kavramının niceliksel ifadesindekarşılaşılan güçlükten ileri gelir. Bu tezin vurgusu, iktisat yazınında önemsenmeyenkültürel değerlerin aslında ekonomik performans ile yakından ilişkili olduğu yönündedirve bu ilişki analizimizde dikkate alınarak aydınlatılmaya çalışılmıştır. Tezde, eğer varsa,bu ilişkiye ulaşmak ve kültürel etkenlerin ülkelerin gelişmelerindeki dolaylı katkısınıortaya çıkaran halihazırdaki çalışmaları bir adım daha ileriye taşımak amaçlanmaktadır.Çalışmada kültür değişkenini analize dahil edebilmek için Dünya Değerler Araştırması(DDA) verileri kullanılmıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin temeldeğerlerini yansıttığı düşünülen bu proje, iktisadi-sosyal-siyasal konulardaki davranış,inanç, tutum, norm ve değerlerle ilgili çok kapsamlı ve karşılaştırmalı bir veri kaynağıniteliğindedir. Tüm bu sebeplerle, araştırmamızın ana başlığının bir kolunu oluşturan`kültür'ü nicel platformda inceleyebilmek amacıyla, bireysel `değerler sistemi'nden yolaçıkmak tercih edilmiştir.Kültür-Ekonomik gelişme ilişkisini sınayan modelin istatistiki yöntemi, faktöranalizidir. Tezin uluslararası karşılaştırma niteliğindeki modelinde, yaşamsal tercihler,politika ve toplum, kurumsal yapıya duyulan güven, din ve ahlak gibi ana başlıklaraltında topladığımız değerler, faktör analizi yöntemiyle ülkelerin İnsani GelişimEndeksi değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kültürü oluşturduğunudüşündüğümüz değerlerin ülkelerin ekonomik gelişmeleri ile ilişkili olduğu gerçeğiampirik olarak ortaya çıkarılmıştır. Bundan sonraki adım, bu ilişkinin yönünübelirlemek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Empirical research on economic development has typically neglected the influence ofculture. The main purpose of this situation occurs due to the difficulties in expressingculture quantitatively. This study emphasizes the close relationship between the culturalvalues and the economic performance and enlightens this connection through anempirical model. In this thesis, it is aimed to find out this relationship, if it exists, and tocarry the existent studies, which consist the indirect effect of culture on countries?development process, through one step forward.In this study, the data from World Values Survey (WVS) is used to include the variable`culture? into the analysis. This survey, which is considered to reflect the basic values of80% of world population, is a comprehensive and comparative resource related with thebehaviors, beliefs, norms and values about economic-social-political issues. Amongthese aims, for investigating culture in a quantitative way, it is preffered to begin withindividual value systems.The statistical method of the model which tests the relationship between culture andeconomic development is the factor analysis. In the international comparison model ofthis thesis, cultural values concerning the issues such as `perceptions of life?, `politicsand society?, `trust in institutional structure? and `religion and morale? were associatedwith the Human Development Index (HDI) values of the countries using the method offactor analysis. Consequently, by performing a comperative analysis, the reality of theconnection between culture and development is found out empirically. The next stepshould be the determination of the causality direction of this relationship.