Petrol piyasasındaki düzenlemelerin idare hukukundaki yeri
The Place of arrangements on petroleum markets in the administration law
- Tez No: 205302
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ SANCAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Petrol Hukuku, Enerji, İdare ve Petrol, Petrol Ürünleri, Enerjide Petrol, Patrol Law, Energy, Administration and Patrol, Products of Patrol, Petroleum in Energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans ProjesiPetrol Piyasasındaki Düzenlemelerin İdare Hukukundaki YeriMahmut TANRISEVENDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Hukuku Ana Bilim DalıYirminci yüzyılın başından itibaren dünya ekonomisi ve siyasetinedamgasını vuran petrol, 21. yüzyılda da en önemli enerji kaynakları arasındayer almaktadır. Türkiye'de petrol ile ilgili esas düzenlemeler, 20. yüzyılın ikinciyarısından sonra yapılmıştır. 1954 tarihli, 6326 Sayılı Petrol Kanununçıkarılması, petrolün Türkiye'deki serüveni açısından bir başlangıç noktasıolmuştur.?Liberal? düzenlemeler içeren Petrol Kanunu, konjonktürelgelişmelerine göre ?devletçi? ya da ?serbest piyasa? ağırlıklı olabilecek kimideğişikliklere tabi kalmıştır.Bu tez çalışması giriş, üç ayrı bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.Tezinbirinci bölümünde, Türkiye'de ve dünyada petrolün durumu, rezervleri veekonomideki yerine ilişkin özet bilgiler yer almaktadır.İkinci bölümde ise 6326 sayılı Petrol Kanunu'nun çıkarılmasındanbaşlanarak, Türk Petrol Hukukunun geçirdiği evreler ve petrolfaaliyetlerindeki gelişmeler ele alınmaktadır. Bu bölümde, Petrol Kanunundakideğişiklik süreci, ulusal petrol kuruluşu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) ve petrol konusunda düzenleyici kurum olan Petrol İşleri GenelMüdürlüğü (PİGM) hakkında da bilgi verilmektedir.Üçüncü Bölümde, yer altı petrol faaliyetleri ele alınmakta, bu çerçevedepetrol hakkı ve aramaya ilişkin karar sürecine değinilmektedir.Sonuç bölümünde ise, petrol hukuku ve petrol faaliyeti alanında önemlideğişiklikler yaşanan Türkiye'de kamu sektöründe petrole ilişkin kararlarmekanizması değerlendirilmekte ve çıkarsamalarda bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTARCTMaster of Degree With ThesisThe Place of Arrangements on Petroleum Markets in The Administration LawMahmut TANRISEVENDokuz Eylül Üniversitesiİnstitute of Social SciencesPublic Law Main Sciences BranchPetroleum which has been playing an important role on the worldeconomy and politics since the beginning of the twentieth century; takes apalace among the most important energy sources at the most important energysources at the twenty. First century too. The real arrangement about petroleumin Turkey were done after the second periond of twentieth century. Thelegislation of 1954 dated, 6326. numbered petroleum law became the point of itsadventue in Turkey.The petroleum law which contains ?liberal? arrangements is dependenton some changes that can heavily be statist or free market according toconjucturel developments.This thesis study consists of introductions three jeparate parts andconclusion. In the first part of the thesis; the abstract information about theposition of petroleum both in Turkey and in world, its reserves and its place oneconomyAt the second part; 6326. numbered Petroleum Law, the evolutions ofTurk Petroleum Law and the developments on the petroleum activities arementioned. İn this part; an information about the change period on thepetroleum law, a national petroleum. Association Turkey Petroleum Shorecompany (TPAO) and Petroleum Works General Administration (PİGM) whichis a regulative associaton an the petroleum matter is given.At the third part; underground petroleum activities are handled, in thisframe, the decision process about the petroleum rigth and petroleum search arementioned.In the Conclusion part; the decision mechanism about the petroleum inTurkey public sector in which important changes are lived on the area ofpetroleum law and petroleum activity is evaluated and conclusions are made.