Pan Avrupa ulaşım ağında Mersin Limanı'nın lojistik işlevi
Logistic functions of Mersin Port through pan European transport network
  1. Tez No: 205308
  2. Yazar: UTKU SEZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, Marine, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Mersin Limanı, Ana Aktarma Limanı, Çoklu Taşımacılık, Yakınyol Deniz Taşımacılığı, Mersin Port, Hub Port, Intermodal / Multimodal / Combined Transport, Short Sea Shipping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu proje, Avrupa Birliği'ni komşu ülke ve bölgeler ile, uzun vadede,Kafkaslar ve Orta Asya ile Mersin Limanı üzerinden birleştirecek Pan-AvrupaUlaştırma Ağı'nın oluşturulması sürecini Kasım 2005 tarihli AB Komitesi -YüksekÇalışma grubu raporu çerçevesinde incelemekte ve ayrıca Doğu AkdenizLimanlarının, Avrupa-Asya konteyner Konteyner Hattı dahilinde bir aktarmalimanı olabilme gizil güçleri açısından incelemektedir.Proje, kıta genelinde ulaştırma ağları oluşturulmasının, küreselleşmenindoğasından kaynaklanan gelişmelerin çıkış noktalarına odaklanmaktadır. Bukapsamda, Pan Avrupa Ulaştırma Eksenlerine demiryolu ve yakınyol deniztaşımacılığı ile Mersin Limanı'nın çoklu ulaştırma bağlantılarının hızlandırılmasıve limanın Doğu Akdeniz Ticareti'ne hizmet eden bir aktarma limanı olabilmegizil gücü paralel olarak araştırılmıştır. Ek olarak, Pan Avrupa Ulaştırma Ağı'nadaha iyi bütünleşmeyi sağlamak için Mersin Limanı ve Doğu AkdenizLimanları'nın maliyet analizleri yapılmıştır. Öte yandan, projede, Pan AvrupaUlaştırma Ağları'nın unsurları olan Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları (TEN-T),Türkiye'yi de içine alan Pan Avrupa Ulaştırma Koridorları ve Bölgeleri, YakınyolDeniz Taşımacılığı noktaları ve çoklu bağlantıları ile Avrasya Ulaştırma Rotalarıanaliz edilmiştir.Proje, Pan Avrupa Ulaştırma Ağı'nda, komşu ülke ve bölgeler ile, özellikleMersin Limanı'nı bir çıkış kapısı yapacak bütünleşme gelişimlerinin planlandığınıgöstermek istemektedir. Projenin sonuçlarında, Türkiye'nin coğrafi konumununtüm projenin gelişimi açısından önemli olduğu vurgulanacak, ve bu nedenleTürkiye'nin projenin ilerki gelişiminde aktif rol alacağı belirtilecektir. Analizler,ayrıca, Mersin Limanı'nın uluslararası bağlamda geliştirme ihtiyaçlarına işletimetkinliğini güçlendirmesi ile cevap verebilecegini belirtecektir.
Özet (Çeviri)
This project analyse the process of the creation of the Pan-EuropeanTransport Network connecting the European Union with the neighbouring regionsand Caucasus and Central Asia over Mersin Port in the long run as per the reportissued by EC-High Level Group dated November 2005 and also look through theEastern Mediterranean Ports on the aspect of being a potential hub port forEurope-Asia Container Lines.The project focuses on the incentives in establishing a continental transportnetwork stemming from the nature of the developments by globalisation. In thiscontext, the parallel processes of the acceleration of the multimodal connections ofMersin Port for integration to Pan European Transport Axes via railway andshort sea shipping and the potentials of an hub port serving for EasternMediterranean trade are explored. Moreover, cost comparison of Mersin Port andEastern Mediterranean Ports have been made in order to analyse the potentials forbetter integration to Pan European Transport Network. Furthermore, in theproject, the components of the Pan-European Transport Network, namely theTrans-European Transport Networks (TEN-T), the Pan-European TransportCorridors and Areas which include Turkey, Short Sea Shipping nodes andintermodal connections and the Eurasian transport routes are analysed.The project seeks to show that the Pan-European Transport Network hasbeen planned to ensure developments of integration with the neighbouringcountries and regions, including aspecially Turkey and gateway of Mersin Port. Itsconclusions will point out Turkey?s geographical location as significant for theenhancement of the whole project and thus Turkey will likely to take an active rolein the further development of the project. Analyses will also point out enhancingMersin Port?s operational efficiency for matching the needs of development oninternational basis.