John Hick'te kötülük problemi
The Problem of evil at John Hick
  1. Tez No: 205313
  2. Yazar: İLHAN ARIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: soul making, Evil, Person Making, Theodicy, Positive Value of Mystery
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİJohn Hick' te Kötülük Problemiİlhan ARIKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıDünyadaki kötülüğün reel varlığı ile sonsuz iyilik ve kudret sahibi Tanrıfikri arasında ilişki kurulmaya çalışıldığında kötülük problemi ortayaçıkmaktadır. David Hume bu problemi Epicuros'a atfederek şöyleifadelendirmiştir: ``Tanrı kötülüğü önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor?Öyleyse o güçsüzdür. Yok gücü yetiyor da önlemek mi istemiyor? Öyleyse o,kötü niyetlidir. Hem güçlü hem de iyi ise kötülük nereden geliyor?'' Hume'unbu formülasyonu kendisinden sonra gelen birçok filozof tarafından ısrarlasavunulmuştur. Bu filozoflardan bazıları önermeler arasında bir tutarsızlığınolduğunu belirtmekle yetinmişler; bazıları ise bir adım daha ileri giderekteizme bir meydan okuma olarak ateizme gitmeyi denemişlerdir.Kötülük problemine karşı geliştirilen iki yöntem vardır. Bunlar``Savunma'' ve ``Teodise''dir. Savunma kötülük problemiyle ilgili yapılanformülasyonun teizmin tutarsızlığı göstermekte başarısız olduğunu kanıtlamakiçin tasalanır. Teodise ise, Tanrı'nın kötülüklere niçin müsaade ettiğinin doğruve makul bir teistik açıklamasını vermeye çalışır.Teodisesini ``ruh-yapma'' terimiyle isimlendiren John Hick, başlıcageleneksel kaynak olarak Irenaeus'a dayanmakta, onu modern bilgi vedüşüncelerle geliştirmektedir. John Hick'in teodisesinin özü şudur: İnsan doğalbir evrim yoluyla Tanrı'dan ``epistemik bir mesafede'' yaratılmıştır. Buepistemik mesafe insana yaratıcısının karşısında temel bir özgürlük imkanıverir. İnsanın hayatta kalma mücadelesi verdiği sert ve sıkıcı dünya, yine deahlaken ve manen olgunlaşmamış bir yaratık olan insanın nihai yetkinliğedoğru gelişebileceği bir çevredir. Bu gelişme bu hayatta başlar ve onunötelerine sürüp gider. Dolayısıyla ahlaki ve doğal kötülük Tanrı'nınmükemmelleşmiş sonlu kişiler yaratmasının şu anki aşamasının zorunluözellikleridir. Yine de kötülüğün varlığının nihai sorumluluğu Tanrı'ya aittir.Anahtar Kelimeler1. Ruh Yapma, 2. Kötülük, 3. Şahıs Oluşturma 4. Teodise,5. Sırrın Pozitif Değeri
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisThe Problem Of Evil At John Hickİlhan ARIKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementThere has been problem between the views of actual existence of the evilin the world and the omniponent and the perfect good God. David Hume,attributing this problem to Epicuros, says: `If God wants to prevent the evil,does he not have enough power? If so, he is not omniponent. If he has power,does not he want to prevent the evil? If so, he is not perfect good. If God is bothomniponent and perfect good, how does the evil come onto the scene?? Thisformulation of Hume has been defended insistently after him by lots ofphilosophers. Some of these philosophers stated only some inconsistenciesbetween these proposings, some of them, taking one more step, tried to acceptatheism as a challange to theism.There are two methods developed to the problem of evil. These are`defence? and `theodicy?. Defence is planned to prove the fail of theism about aformulation on the problem of evil. Theodicy tries to give the true andreasonable answer to the question; why God allows to the evil.John Hick, calling his teodicy as `soul-making?, depends on Irenaeus asa traditional resource and developed it with the modern knowledge and views.The genuine of Hick?s teodicy is this, human was created with the way ofnatural evolution, at an `epistemic distance? to God. This epistemic distancegives human beings a possibility of main freedom to God. The hard andtroubled world in which human struggles to survive, is an environment inwhich human, being a creature morally and spiritually not mature, can developto infinite perfectness. This improvement begins in this life and continues thefurther side of it. So, moral and natural evil are the obligatory specialities ofthe present level of God?s creating perfect finite humans. Furthermore, the lastresponsibility of the evil belongs to God.