Ayrımcılığa ilişkin ulusal ve uluslararası düzenlemeler
National and international regulations related to the discrimination
  1. Tez No: 205312
  2. Yazar: CEYHUN DEMİRKOLLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ayrımcılık, insan hakları, pozitif ayrımcılık, eşitlik, küreselleşme, discrimination, positive discrimination, equality, human rights, globalization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETAYRIMCILIĞA İLİŞKİN ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELERDEMİRKOLLU, CeyhunDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüÇalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Anabilimdalıİnsan Kaynakları ProgramıYüksek lisans teziBu tezin amacı, genel olarak Temel Eşitlik Yasaları, Türkiye uygulamaları ve ilgilimevzuat; özel olarak ise Türk İş Kanunu'nun 12. maddesinde yer alan Eşit İşlemGörme Borcu kavramı çerçevesinde, işverenler tarafından işçilere uygulananayrımcılıkları incelemektir. Bu araştırmanın temel sorusu Ayrımcılıktır. Bu çerçevede,ilk ayrımcılık kavramının ne anlama geldiği, temel eşitlik yasalarında konunun nasılişlendiği, Türkiye'de ayrımcılıkla ilgili yasal düzenlemeler ve Anayasa ve AvrupaBirliği'nin konu ile ilgili bakışı irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS RELATED TO THEDISCRIMINATIONDEMİRKOLLU, CeyhunDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesLabour Economics and Industrial RelationsMaster of Arts, Human ResourcesThe aim of this thesis is to analyze the basic Equality regulations, the implementation ofthese regulations in Turkey and the related legislation in general: and to analyze thekinds of discrimination of the employers against the employees within the framework ofthe concept of Equal Treatment clause in Article 12 of the Turkish Labor Law, inspecific. Within this perspective, the meaning of discrimination, how discrimination istreated in the basic Equality regulations, the Turkish legal regulations and theConstitution in view if discrimination, and European Union?s view on the subject, willbe examined.