Abbasiler tarihinde (h.255-270/m.869-883) zenci isyanı, sebep ve sonuçları
The Zanj rebellion in the days of Abbasids (h.255-270/m.869-883) causes and results
  1. Tez No: 205360
  2. Yazar: MUSA BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Zenci, syan, Köle, Muvaffak, Zanj, Rebellion, Slave, Muvaffak
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansAbbasiler Tarihinde (H.255-270/M869-883) Zenci syanı, Sebep ve SonuçlarıMusa BAYDARDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüslam Tarihi ve Sanatları Anabilim DalıZenci isyanı, kendisi aslen beyaz olan ve Hz. Ali'nin soyundan geldiğiniiddia eden Ali b. Muhammed'in Basra ve çevresindeki büyük çiftliklerde çok zorşartlar altında çalışan Zenci köleleri organize etmesi sonucu H.255/M.869'da Basrabataklıklarında başlamıştır. Kısa sürede Güney Irak ve Huzistan eyaletine sıçrayan buisyan, hem bu bölgelerde yaşayan insanlara hem de Abbasi devletine çok zararlarvermiş ve Bağdat'ı tehdit eder hale gelmiştir. Öyleki üzerlerine gönderilen pek çokAbbasi ordusunu yenerek adeta kendi başlarına buyruk bir dervlet gibi hareket etmeyebaşlamışlardır. Bunun üzerine isyanı bastırmakla görevlendirilen Muvaffak, ancakçetin mücadelelerden sonra H.270/M.883'de Zenci liderini öldürerek isyanıbastırabilmiştir. Tabii geride pek çok etki bırakmış ve bölgenin eski canlılığınakavuşması zaman almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Programme (with Thesis)The Zanj Rebellion in The Days of Abbasids (H.255-270/M.869-883) Causes AndResultsMusa BAYDARDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Islamic History and ArtsZanj rebellion started in the salt flats of Basra by Ali b. Muhammedwho claimed his origins were from Hz. Ali?s family, brought the cast AfricanZanj slaves who hadbeen working in the big farms under hard conditions to hisbanner in H.255/M.869. Ali b. Muhammed?s army of slaves grew rapidly. In ashort time, the extanded his control and support over most of the countiyside ofSouthern Iraq and Khuzistan and dertroyed the villiges along with the owners.The movement reached its peak as a contingent of the Zanj army penetrated asfar as near Bagdat. For year the Zanj held the offensive successfully againstseveral Abbasids attacks. Finally the rebellion was crushed by Muvaffak whokilled the leader of the Zanj in H.270/M.883. However it took somtime for theregion to regain its past vigour.