Uluslararası denizcilikte donatan işletmelerinin personel seçim ölçütleri: İzmir bölgesi analizi
International shipping ship owning companies crew selection criteria: The İzmir region analyze
- Tez No: 205363
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Denizcilik, Donatan şletmeleri, Personel Seçim Ölçütleri, şe alma, International Shipping, Ship Owning Companies, Crew Selection Criterias, Recruitment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, zmir Bölgesi'ndeki donatan işletmelerinin personel seçim ölçütleriniaraştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada bölgedeki dokuz donatan işletmesininpersonel bölümü yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve işletmelerindokümanları incelenmiştir.Araştırmanın birinci bölümünde personel seçiminin tanımı ve önemi, insankaynağı seçimi sürecini etkileyen çevresel etkenler, seçim ölçütlerinin saptanması, insankaynağı seçim süreci aşamaları kavramlarına ilişkin kuramsal bilgiler verilmiştir. kincibölümde donatan işletmeleri, gemiadamı yeterlilikleri ve belgeleri, gemiadamları ileilgili uluslararası ve ulusal mevzuat, donatan işletmelerinin personel yönetimi,politikaları ve seçim ölçütleri kavramlarına ilişkin kuramsal bilgiler verilmiştir. Üçüncübölümde kullanılan görüşme formu ve donatan işletmelerinin dokümanları tanıtılmış,verilerin analizi hakkında açıklamalar yapılmıştır. Görüşmelerde ortaya çıkan ölçütlerile dokümanlardaki ölçütler karşılaştırıldığında aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmıştır;Üst düzey zabit seçiminde ?deneyim? ölçütü her iki incelemede deâ¢saptanmıştır.Adaydan referans istenilmesi, işe alım formları ve ISM dokümanları gibiâ¢yazılı belgelerde % 100 oranında desteklenirken, görüşmelerde bu oran % 56olarak desteklenmiştir.Yazılı belgelerde, adayın STCW 95 Sözleşmesi gereği sahip olunması gerekenâ¢tüm belgelerin tamam olması istenmektedir. Bu husus görüşmelerde dedesteklenmiştir. Görüşmelerde adayın STCW 95 Sözleşmesi gereği sahipolunması gereken belgelerin sorgulandığı saptanmıştır.Yazılı belgelerde görülen adayların dönemsel sağlık yoklaması sonuçâ¢raporlarının sorgulanması hususu görüşmelerde % 100 oranındadesteklenmiş olup, şirketler adayların sağlık yoklaması sonuç raporlarınıkontrol etmektedir.Görüşmelerde şirket yetkililerince belirtilen, aday üst düzey zabitanınâ¢ngilizce'yi kullanabilme becerisinin yüksek olması istemi % 89 oranındadesteklenirken, bu husus yazılı belgelerde farklı düzeylerde belirtilmiştir.Görüşmelerde adayların sözsüz mesajlarının, şirket yetkililerinin işe alımâ¢kararlarını etkilediği % 78 oranında desteklenirken, yazılı belgelerde bukonuya değinilmemiştir.Görüşmelerde adayın kişiliğinin önemi % 56 oranında desteklenirken, yazılıâ¢belgelerde bu konuya değinilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at determining ship owning companies? crew selection criteria inzmir Region. In this study, human resources department managers of nine ship owningcompanies were interviewed face to face and their SMS ( Safety Management System)manuals were analyzed.In the first chapter of this study, basic concepts of the human resourcemanagement were given. These concepts are crew selection criteria, environmentalfactors affecting employment process, determining selection criteria and steps ofemployment process. In the following part, International and national regulationsregarding seafarers, ship owning companies? human resource management, policies andcrew selection criteria were investigated. In the third part, SMS manuals of companiesand interview forms were introduced. The data obtained from the interview forms andSMS documents were presented within this part. The results of the comparison between?interview criteria? and ?document criteria?, were found as stated below;Experience criteria for senior officer selection was stated in bothâ¢analyzes,Applicant references requested by companies were supported 100 %â¢both in application forms and ISM documents while this wassupported 56 % in interviews,All certificates requested by STCW 95 Convention were asked byâ¢companies in written documents, this case was supported also ininterviews,Checking applicant seafarer?s periodical physical examinationâ¢certificate criteria were supported in both analyzes,While English knowledge level of senior officer applicants, which wasâ¢requested by company authorities was supported 89 % in interviews,this case was mentioned various level in companies? writtendocuments,While body language was found effective for employment decisionâ¢and supported 78 % by company authorities, it couldn?t reach anyrecord in the written documents,While applicant personality was supported 56 % in interviews, itâ¢couldn?t reach any record in the written documents.