Hadis literatüründe Kitabü'l-Ahlaklar
Kitab al-Akhlaqs in the hadith literature
- Tez No: 205371
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLKADİR PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Din, Felsefe, Bibliography, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Ahlâk, Zühd, Edeb, Hadith, Ethics, Monasticism, Moral
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETYüksek lisans TeziHadis Literatüründe Kitâb'ül-AhlâklarSermin TOPRAKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıHadis ProgramıTezimiz, tasnif devrinden itibaren hadis kitapları içinde kendisine yerbulan Kitâb'ül-Ahlâklar'ın yerini ke fetmeyi ve onları ekil, muhteva,kompozisyon, tasnif ve tarihû de erleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır.Hadis ve sünnet, bir bilgi kayna ı olarak, Peygamber döneminde pratikde erini kazanmı tır. Bu dönemde, sistematik de er sınırlaması ya da bilgi veahlakı tasnif eden bir anlayı a rastlamak mümkün de ildir. Bu ba lamda, yinede, hadis ve sünnet günlük hayatta, hem birey hem de toplum için vazgeçilmezde er addedilmi tir.Buradan hareketle, ara tırmamız üç bölüm eklinde ele alındı.Birinci Bölümde; ara tırmamızın kavramlarını açık kılmak adına, biz,teze dair terimlerin kavramsal analizini yaparak çalı mamıza yön vermeyiamaçladık.kinci Bölümde; Kitâb'ül-Ahlâkları bütün olarak bir arada görmekiçin, ula abildi imiz Ahlâk kitaplarını elden geldi ince kronolojik olaraklisteledik.Üçüncü Bölüm'de; bu ara tırmanın pratik sonuçlarını gözlemlemekiçin, Buhârû'nin el-Edeb'ül-Müfred'i bn Ebû Dünya'nın Mekârim'ül-Ahlâk'ı,Ebû eyh bn Hayyân'ın Ahlâk'un-Nebû ve Âdâbuhu adlı eseri, Beyhakû'nınez-Zühd'ül-Kebûr'ini örnek olması açısından inceleyip de erlendirdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYüksek lisans TeziKitâb al-Akhlâqs in the Hadith LiteratureSermin TOPRAKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıHadis ProgramıTürk slam Edebiyatı ProgramıOur thesis is aimed at discovering theplace of Kitâb al-Akhlaqs on Hadith Literature which could be firstly seen inthe beginnings of the compilation stage, and examining them in terms of theirform, content, composition, classification, and historical values.It is well known that hadith and tradition (Sunnah), as a source ofknowledge, had a practical value in the age of the Prophet. In that period, thereis impossible to find any systematical value limitation or classification forknowledge and ethics. Within this context, hadith formed the important part ofreligious knowledge, and was considered of value that should be applied to thedaily life, both for individuals and for society.At that point, the thesis is divided into three main sections.In the first section; we was establish a conceptual analysis of the termswhich was related to this study to make our concepts clear.In the second section; in order to see Kitab al-Akhlaqs wholly, we werelisted chronologically all akhlaq books that we have fasten down.In the third section; in order to take into account the practical results ofthis study, we have rewieved Bukhari (d. 256)?s al-Adab al-Mufred, Ibn Abi al-Dunyâ (d. 281/894)?s, Makarim al-Akhlaq, Ebu?sh-Shaykh Ibn Hayyan (d.369/981)?s Ahlaq?un-Nabû we Adabuhu, Bayhaqû (d. 458/1066)?s az-Zuhd alKabûr.