Tesbih namazı hadisinin tahkik, tahric ve tenkidi
Edition - critique of the prayer of gloriying god's hadith
- Tez No: 205374
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tesbih Namazı, Hadis, Tarûk, Sünnet, badet
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTesbih Namazı Hadûsinin Tahkûk, Tahrûc ve TenkûdiFatma ÖZMENDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıDinimizde namaz genel olarak farz ve nafile olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Farznamazlar farz-ı ayn ve farz-ı kifaye olarak ikiye ayrılır. Farz-ı ayn olan namazlar yükümlülükçağındaki her müslümana farz olup, her biri ayrı ayrı bunu yerine getirmekle mükelleftir.Farz-ı kifaye olan namaz ise, birileri kılınca diğer müslümanların üzerinden sorumluluğukalkan namazdır.Nafile namazlar da, vakit namazları yanında düzenli olarak kılınan sünnetler (revâtib) iledüzenli olmayarak çeşitli vesilelerle Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıylaayrıca kılınan namazlar (regâib) olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılır. Tesbih namazı buikinci kategoride yer almaktadır.Hz. Peygamber'in tesbih namazı kıldığına dair kesin ve sahih bir rivayet tesbitedilememektedir. Ancak böyle bir namazı etrafındaki bazı sahabilere tavsiye ettiği şeklindehadisler bulunmakta ve bunlar Tirmizû, bn Mâce ve Ebû Dâvud gibi bazı sünen türü eserlerdeyer almaktadır. Bu hadislerin bir kısmı hadis teknik ve kriterleri açısından incelendiği zamansahih olarak ortaya çıkmaktadır. Bu duruma göre, isteyen müslüman nafile yani gönüllüolarak bu namazı kendisi kılabilir. Ancak nafile namaz cemaatle kılınamaz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEdition-Critiqueof the Prayer of GloriyingGod?s HadithFatma ÖZMENDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Fundamental Islamic SciencesPraying are generically classifıed as compulsory and optional. A more precise division consistsof classifying salat into four types: fard, wajib, sunnah and nafl The fard salat are the five dailyprayers, the Friday prayer and the funeral prayer. Fard prayers are further classed as fard al-ayn(obligation of the seIf) and fard a/-kifayah (obligation of sufficiency). The fırst means obligatory oneach individual, and the second means obligatory on the Muslim community so that if same peoplecarry it out no Muslim is considered blameworthy - but if no one carries it out all incur a collectiveguilt.Nafl salats behind the five daily prayers are in which divided into two parts regarded asregularly performed traditions (revatib), unregularly performing salats (regaib) for taking good. Salatal-Tasbih (Prayer of Gloriying Gad) takes up in this pasition.Nothing determined any clear and sound tradition that The Prophet Muhammad's performingsalat al-tasbih. Consequently, we see that it has only been mentioned in some individual reparts.Moreover, most famous and widely acknowledged books of Hadith which called sunan like Tirmizi,ibn Moje and Ebu Davud and same others do not contain this report. When critisized these traditionsin terms of hadith methodology and critiques some of these traditions occur sound. In that case, anymuslim can voluntary performing this prayer by himself. But nafl salat do not performed by religiouscommunity.Key World: 1) Tasbeeh Prayer 2) Hadith, 3) Road 4) Tradition5) Praying