İşletmelerin rekabet gücünün geliştirilmesinde lojistik faaliyetlerin performansının arttırılması: Üretim işletmeleri üzerine bir uygulama
Improving logistics performance in developing business competitive power: A study on the manufacturing firms
  1. Tez No: 205373
  2. Yazar: AYDIN KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEJAT BİLGİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Gücü, Lojistik Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Performans, Competition, Competitive Power, Logistics Management, Supply Chain Management, Performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
ÖZETDoktora Tezişletmelerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesinde Lojistik FaaliyetlerinPerformansının Arttırılması: Üretim şletmeleri Üzerine Bir UygulamaAydın KAYABAŞIDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü şletme Anabilim DalıYaşadığımız çağda, rekabetin yapısı ve niteliğinde yaşanan değişim veçevresel unsurlar, işletmelerin farklı yetenek ve özellikleri barındırmalarınıgerektirmektedir. Özellikle, lojistik yönetimi ve lojistik faaliyetler, rekabetteönde olabilmenin önemli koşullarından birisini oluşturmaktadır. Lojistikfaaliyetler, yerine getirdikleri farklı fonksiyonel alanlar doğrultusundaişletmelerin rekabet gücüne olumlu katkılar yapmaktadır. Ayrıca, ülkeekonomilerinin gayri safi milli hasılası içerisinde önemli bir paya sahip olmalarıkonuyu daha da önemli hale getirmektedir.Günümüzde bilgi çağında özellikle bilgisayar teknolojisinde yaşanangelişme, lojistik faaliyetlerin yerine getirdikleri fonksiyonların daha etkin birşekilde yerine getirilmesine büyük katkılar sağlamıştır. Rekabetçi yeteneklerinen önemli unsuru bilgidir. Bilgiyi elde etmenin ve rasyonel kullanmanın şeklideyönetsel fonksiyonların işlevselliğine bağlıdır. Bu noktada performans yönetimiönemli bir uygulama alanını oluşturmaktadır. Lojistik faaliyetlerinperformanslarının ölçülmesi, değerlendirilmesi, arttırılması ve geliştirilmesiyönündeki faaliyetlere ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu açılardan, sonzamanlarda geliştirilen performans arttırıcı yönetim yaklaşımlarının lojistikfaaliyetlerin performanslarının arttırılması yönünde kullanılabilmesininişletmeler açısından farklı bir rekabet gücü oluşturacağı açıktır.Bu çalışmada, stanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen, Türkiye'ninilk bin büyük üretim işletmesi uygulama alanı olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctorate ThesisImproving Logistics Performance in Developing Business CompetitivePower: A Study On The Manufacturing FirmsAydın KAYABAŞIDokuz Eylül UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Business AdministrationIn our age, the change being lived in competitive structure andcharacteristics, and environmental factors necessitates firms to involve differentskills and special features. Especially, logistics management and logisticactivities constitute one of the major competitive conditions. Logisticscontribute positive affects on firm?s competitive power through differentfunctional areas it fulfills. In addition, because logistic activities have majorportion of the gros national product in national economies, it becomes a muchmore important matter.The development experienced especially in computer technologies intoday?s knowledge age enormously contributes that the functions carried out bylogistics are much more effectively conducted. The most important factor ofcompetitive skills is information. The way of obtaining and using informationrationally depends on functionality of managerial activities. Based on this issue,performance management constitutes a very important application area. Muchmore attention should be paid to activities related with measurement,evaluation, enhancement and improvement of logistics performance. In thesecontexts, for increasing the performance of logistics, it is obvious that using themanagement approaches related with performance improvement constitutes adifferent force in competition.In this study, Turkey?s top thousand manufacturing firms, determinedby the Istanbul Chamber of Industry, are selected as application field.