Hastane işletmelerinde stok yönetimi ve bir uygulama örneği
Stock management in hospital organisations and a case study
  1. Tez No: 205382
  2. Yazar: İRFAN TÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane şletmesi, Stok Yönetimi, Hastanelerde Malzeme Yönetimivi, Hospital Organization, Stock Management, MaterialManagement in Hospitalsviii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZHASTANE ŞLETMELER NDESTOK YÖNET M VE B R UYGULAMA ÖRNEĞrfan TÖZDOKUZ EYLÜL ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIHASTANE VE SAĞLIK KURULUŞLARI YÖNET M PROGRAMISağlık bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyi olma hali olarak kabuledilmektedir. Hastaneler sağlık hizmeti verilen kuruluşların başında gelmektedir.Hastanelerin hastaların tedavi giderleri, çalışan personelin ücretleri, malzeme,fiziksel mekan ve donanım için gerekli parasal gider ve gelirleri bulunmakta vehastaların tanı konarak tedavi edildikleri kurumlar olmalarının yanı sıra ticari birişletme özelliği taşımaktadırlar. Hastaların tanı ve tedavisinin ülke gerçeklerineuygun ekonomi ile kaliteden ödün verilmeden üretildiği ve sunulduğu kurumlarolması amaçlanan hastanelerde hizmetin ve kalitenin sürekliliği için iyi organizeedilmiş bir malzeme yönetim sistemi gerekmektedir.Ülkemiz genelinde bakıldığında, hastanelerimizin çoğunun malzeme yönetimidiye adlandırabileceğimiz standardize edilmiş ve yürürlükte olan bir sistemleribulunmamaktadır. Çalışmamızda bu konuda bir örnek olarak 9 Eylül Üniversitesi TıpFakültesi Hastanesi ?Malzeme ve Hizmet Yönetim Birimi'' incelenmiştir.9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi matriks organizasyonyapısındadır. Doktorlar, uzmanlık eğitimi gören asistan doktorlar, hemşireler ve tıpfakültesi öğrencileri malzeme yönetimi projesi için kullanıcı grubunuoluşturmaktadır. Malzeme Yönetimi birimi, kullanıcılar ve depolar arasındakikoordinasyonu sağlamaktadır. Malzeme Yönetimi Sistemi içerisinde görev alacakkişilere öncelikle Malzeme Yönetimi Birimi'nde eğitim verilmektedir. MalzemevYönetimi Sistemi içerisinde yer alan sorumlu kişiler periyodik olarak üst yönetimlebir araya gelerek toplantılar yapmakta, olası sorunlar ortadan kaldırılmaktadır.Böylelikle sisteme tam katılım sağlanmaktadır. Malzeme yönetimi birimibaşhekimliğe bağlı olup, malzeme yönetiminde Always Better Control analizyöntemi esas alınmıştır. Planlanan htiyaçların finansal boyutu Pareto analizi ilehesaplanmaktadır. Hastane bünyesinde kullanılan malzemelerin tümü otomasyonsisteminde kayıtlı olup, planlanma ve yönetim bu sistemle yürütülmektedir. Böyleceverilerin biriktirilmesiyle geçmiş değerlendirilip geleceğin belirlenmesisağlanmaktadır.Tıbbi ve teknolojik ilerlemenin hızı göz önüne alındığında hastaneleringiderlerinin giderek artacağı görülmektedir. Bu nedenle malzeme yönetimi için tümhastanelerimizde kendi işletmeleri içinde organizasyon yapılması vestandardizasyonun sağlanması ulusal sağlık sistemimizin gelişimine katkısağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Program ThesisStock Management n Hospital OrganizationsAnd A Case Studyrfan TözDokuz Eylul Universitynstitute Of Social SciencesDepartment Of ManagementHospital And Health Organisations Management ProgramHealth means to be good physically, mental and socially. Hospitals are oneof the important organizations for the health service. The hospitals have theeconomical income and outcome for treatment expenses of the patients, salary ofthe personnel, equipment, physical buildings and other necessities. Because of thisreason they are not accepted as only an institution for the diagnosis and thetreatment of the patients. Besides this, they are also commercial establishments.One of the important aims of the hospitals is to diagnose and treat the patientsusing economical capacity in harmony with the realities of the country and optimalquality. The management of the equipments with a good organization is necessaryin order to develop and standardize this aim.In Turkey, many of the hospitals do not have a standardized equipmentmanagement system till now. In our study we searched `?the equipment and servicemanagement department?? of 9 Eylul University Medical Faculty Hospital as anexample for our country.9 Eylül University Medical Faculty Hospital has a matrix organization.Doctors, assistant doctors, nurses and medical students are the users ofequipment management project. The equipment management department is makingthe coordination between users and the stock department. The users are educatedviiby the personnel of equipment management department. The users and theadministrators have meetings periodically in order to solve the problems. Thereforethe system is managed altogether. Equipment management department is a subunitof administrative department of the hospital. They are using the `?Always BetterControl?? analyzing method for equipment management. The economical status offuture necessities is analyzed using Pareto method. All the equipment of thehospital is computerized and management and planning is made by computeranalyses. Therefore the department is evaluating the data of the past for futureplans.The medical outcome of the hospitals is growing with the fast developmentof medical and technical science. With this reality, all hospitals should be wellorganized and standardized for the equipment management in order to helpdeveloping of our national health system.