Gümrük uygulamalarının lojistik maliyetler üzerine etkisi
Effect of customs applications on logistic costs
- Tez No: 205399
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ekonomi, İşletme, Marine, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Gümrük, Gümrük Uygulamaları, LojistikMaliyetler, Logistic, Customs, Customs Applications
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Her geçen gün uluslar arası ticaretin hacmi genişlemektedir. Gelişen uluslararasıticaretin içinde rekabet gücü yüksek işletmeler daha geniş pazarlara hâkim olmaktadır.Uluslararası ticarette rekabet gücünü yükseltmenin önemli bir faktörü şüphesiz lojistikmaliyetlerin en aza indirilmesidir. Lojistik maliyetler çeşitli kalemlerde sınıflandırılır vebu maliyet kalemleri bazı nedenlerle artmaktadır. Uluslararası ticarette gümrükuygulamaları da lojistik maliyetleri artırıcı etkisi olan önemli bir faktördür.Bu çalışmada gümrük uygulamalarının lojistik maliyetler üzerine etkileriincelenmiş ve gümrük uygulamaları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Lojistikmaliyetler üzerine etkisi olan gümrük uygulamaları (ardiye ücretleri, yolluk ücretleri,fazla mesai ücretleri, temsil hizmeti ücretleri, gümrük vergileri) güncel bilgiler ışığındairdelenmiştir. Ayrıca gümrük uygulamalarının lojistik maliyetler üzerine etkisinin dahaaçık görülebilmesi için örnek bir uygulama sunulmuştur. Örnek uygulamada gümrükuygulamalarından etkilenen toplam lojistik maliyet hesaplanarak gümrükuygulamalarının kârlılığı ne derce etkilediğinin anlatılmasına çalışılmıştır.Çalışmada ayrıca dış ticaret yapan firmaların gümrük uygulamalarındanetkilenen lojistik maliyetleri azaltabilmeleri için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The volume of the international trade develops day by day. The organizationswhose competition power is higher in developing international trade dominate on widermarkets. The important factor of increasing competition power is, of course, to decreasethe logistic costs to the minimum level. Logistic costs are classified as different items andthese items of costs increase because of some reasons. Customs applications ininternational trade are some of the important factors increasing the effect of the logisticcosts.In this study it has been examined the effect of customs applications over logisticcosts and given detailed information about customs applications. Customs applicationsthat affect logistic costs (such as warehousing fees, fees of transportation, overtime pays,fees of representation service, customs duties) have been investigated in the light ofupdated information. Additionally, a sample application was presented in order to seethe effect of the customs applications on the logistic costs more clearly. In the sampleapplication it has been tried to explain that the customs applications affect theprofitability in which extent by calculating total logistic costs affected from the customsapplications.In the study, also, some recommendations have been presented to the firmsdealing with foreign trade in order to reduce the logistic costs affected by customapplications.