Türkiye'de ro-ro deniz taşımacılığı ve örnek bir hat incelemesi
Ro-ro transport in Turkey and a research of a sample line
  1. Tez No: 205398
  2. Yazar: SAMED KUNAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEM CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınyol deniz taşımacılığı, Short Sea Shipping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde denizcilik sektörü gittikçe artan bir öneme sahiptir.Küreselleşmenin ulaştığı boyutla birlikte özellikle petrol fiyatlarındakidalgalanmalar ve transit geçiş ücretleri konusunda yaşanan olumsuzluklar,ikame olanağının olduğu tüm durumlarda karayolu taşıyıcılarının her geçengün deniz taşımacılığına daha fazla yönelmesine sebep olmaktadır. Deniztaşımacılığının diğer taşımacılık türleri ile kıyaslandığında birim taşımamaliyeti en düşük ve güvenli; büyük hacimli yükler (petrol, kömür, tahıl vb.)için de en uygun taşıma modu olduğu görülmektedir. Yapılan araştırmalaragöre; deniz taşımacılığı; havayoluna göre 22, karayoluna göre 7, demiryolunagöre 3,5 kat daha ucuz olmasından dolayı dünyada en çok tercih edilen ulaşımşeklidir. Bu sebeple denizyolu ile yapılan ticaret dünya ticaretinin yüzde 80 inioluşturmaktadır.Ro-Ro deniz taşımacılığının diğer taşıma modları ile entegre edilebilirolması yakınyol deniz taşımacılığı için Ro-Ro gemilerine büyük avantajlarsağlamaktadır. Ekonomik gelişmelere ve turizmdeki gelişmelere bağlı olarak,Ro-Ro gemilerinin kullanımı hızla artmaktadır. Ro-Ro taşımacılığı, lokomotif,vagon, kendi tekerleği ile hareket edebilen veya çekilebilen araç, makine venakil vasıtalarının taşınması dışında, konteyner, dökme yük ve yolcutaşımacılığında da kullanılmaktadır. Ro-Ro deniz taşımacılığının özellikleAvrupa Birliği'ne üye ülkelerce yoğun biçimde kullanılmasının sebebi butaşıma modunun esnek yapısı ve farklı karakterdeki yükleri taşıyabilmeözelliğidir.vBu çalışma son yıllarda Avrupa Birliği'nin özellikle üzerinde çalıştığı,yakınyol deniz taşımacılığı konusunun bir dalı olan Ro-Ro tipi deniztaşımacılığını ülkemiz açısından değerlendirmeye yöneliktir. Çalışmadaliteratürde konuya ilişkin çalışmalar tarandıktan sonra, örnek bir hattınyüzyüze görüşmeler ile birlikte doğrudan bir sefere katılarak ve sefersırasındaki gözlemlere dayanılarak incelenmesine yer verilmiştir. Hattınekonomik durumu ve potansiyeli analiz edilmiş ve Ro-Ro operasyonlarınıngeliştirilmesine yönelik bir çalışma yapılmıştır. Çalışma ile elde edilensonuçlar, Ro-Ro operasyonlarını sunan limanlarda kısa ve orta vadedeyapılması gereken yatırımları incelemede faydalı olabileceği gibi denizulaştırma hizmeti satın alan işletmelerin taşıma modu seçiminde de daha etkinolmalarını sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
The importance of the maritime industry has been increasing day by day.Particularly, due to the developments in globalization and because of the negativeeffects of the fluctuations in the oil prices and the costs of transit passes seatransport is chosen as a substitute to road transport at all possible cases. Incomparison with the other transport modes, sea transport provides the cheapestprices per unit and most safe transport. Besides, it is the most convenient way oftransporting large volume goods such as oil, coal, grain etc. According to theresearches, sea transport is the most preferred transport mode since it is 22 timescheaper than air transport, 7 times cheaper to road transport and 3,5 times cheaperthan railway transport. For this reason, sea transport has a share of 80 percent inthe world trade.Being able to integrate with the other transport modes, Ro-Ro transport andRo-Ro vessels have a significant advantage in short sea shipping. In paralel toeconomical developments and tourism activities, usage of Ro-Ro vessels areimproving. Ro-Ro vessels are used to transport; locomotives, coaches, roll onvehicles which are able to move itself or tugged and also passenger, container, bulkcargo transport. The reason of preferring Ro-Ro transport especially in the memberstates of the European Union is its flexibility and capability of carrying different kindof cargo.This study aims to analyse Ro-Ro transport which is a branch of short seashipping that European Union has been focusing on it in recent years, in Turkey?sviiaspect. After a detailed search in logistics literature, a sample Ro-Ro line has beenchosen and in addition to personal interviews, observations are collected by joininga voyage of a vessel belonging to this Ro-Ro line The chosen Ro-Ro line has beenanalysed by its economical condition and potential with a survey which aims toimprove Ro-Ro operations. The results of this research could be useful to determinethe necessary investments in short and middle term for the ports which areproviding Ro-Ro operations. Also companies which are requesting maritimetransport service may benefit from these results to reach a more effective choice.