Sanal ortamda etkileşimli ISO 9001:2000 kalite yönetim sisteminin oluşturulması
Creating ISO 9001:2000 quality management system in a virtual environment
- Tez No: 205401
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetim sistemi, Sanal Ortamda kalite, Kalite kavramları, Quality, Quality Management System, Quality on a Virtual Environment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSanal Ortamda EtkileşimliISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sisteminin OluşturulmasıMurat GÜNEYDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi Anabilim DalıToplam Kalite Yönetimi penceresinden bakıldığı zaman, kalite yönetimsistemi ön planda yer almaktadır. Toplam kaliteye ulaşılabilmenin yolu,öncelikle kalite kavramının en alt düzeyden başlayarak adım adımilerlemesiyle mümkündür. Bu adımların giderek artması bizi toplam kaliteyedoğru götürecektir. Kalite Yönetim Sistemi de bizim bu adımları doğru vesağlıklı atabilmemiz için bize ışık tutacaktır. Eğer Toplam Kalite felsefe olarakbenimsenmişse, kalite yönetim sistemi onun en iyi yardımcısı olacaktır. Çünküsistemli büyümek, doğru adımlar atmak, gelecek için kurumsal bir yapıkazanmak, mutlaka sistemli bir yöntem kullanmakla olabilecek bir süreçtir. Bukaliteli yapıyı sunabilmek için gerekli olanlardan biri de ISO 9001-2000 KaliteYönetim Sistemidir.ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi kurumsal yapıya geçmek isteyenkurum ya da kuruluşlar için vazgeçilmez bir kalite yönetim sistemidir. Buarada şunu da özellikle ifade etmemiz gerekir ; ISO 9001-2000 Kalite YönetimSistemi kurum için getirilmiş belli işletme ve uygulama standardıdır. ISO 9001-2000 belgesi ürün kalite belgesi değil, işletme kalite belgesidir. Doğal olarakkaliteli işletmelerden de kaliteli ürün ve hizmetin beklenmesi olağan vebeklenen bir durumdur.Kalite yönetim sistemini teknoloji ile entegre etmek, kat edilecek yolundaha hızlı ve daha az hata ile geçilmesini sağlayacaktır. Sanal ortamdasunulacak kalite, kalite grubu içerisinde yer alan her bireyin aktif eğitimine vehizmet içi eğitimine katkıda bulunacaktır. Hedef her zaman ?kaliteli adımlaratmak? sloganı olarak kalmamalı, somut uygulamalarla önü açılmalıdır. Buprojede de kalite artı bilişim entegrasyonu ile adımların daha hızlandırılacağıve daha anlaşılır olacağı hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCreating ISO 9001-2000 Quality Management SystemIn a Virtual EnvironmentMurat GÜNEYDokuz Eylül UniversitySocial Sciences InstituteTotal Quality Management Head DepartmentQuality Management System has a frontal place looking from the frameof Total Quality Management. The way for reaching to the Total Quality ispossible developing the quality concept from most sub level to the top step bystep. Total Quality has reached by increasing these steps gradually. QualityManagement system has a leading role of giving motivation for making thehealthy and right steps. If Total Quality is accepted as a philosophy, QualityManagement System would be the great supporter for it. Because, growingsystematically, making the right steps, and gaining an institutional structure isa process that is possible for using a systematical method absolutely. Toserve this structure of quality, ISO 9001-2000 Quality Management System is anecessity.ISO 9001-2000 Quality Management System is a desirable QualityManagement System for institutions and corporations who want t o build aninstitutional structure. Beside, it is needed to be declared that ISO 9001-2000Quality Management System is a standard of operating and applications takeplace for the institutions. ISO 9001-2000 document is a managing qualitydocument, not a product quality document. Naturally, quality products andserves are expected from the institutions that has quality system.Integrating the Quality Management System with technology providespassing the way to the quality faster and making less faults. Offering quality ina virtual environment makes contributions to the individuals that take part in aquality group in the manner of active training and in-service training. Thetarget is not to be saying ?making the steps of quality?, also has to bepracticed using the real applications. In this project, integration of quality anddata processing is the main target for accelerating the steps of quality andmaking them much clear to be understood.