Hak arama hürriyeti
The Freedom of justice demanding
- Tez No: 205420
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hak Arama Yolları, Hak Arama Hürriyeti, Adil Yargılanma Hakkı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİHAK ARAMA HÜRRİYETİOnur ÇETİNDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Hukuku Anabilim Dalıİnsan doğadaki varlıkların en akıllısıdır ve bu nedenle tabiattaki herkural insan merkezli olarak ortaya çıkmıştır. Bu zamana değin ortaya atılanbütün insan hakları teorilerinin ortak çabası insanı siyasal sistemin amacıhaline getirmek, onun onurlu bir hayat sürmesine imkan tanımaktır. Bununsağlanabilmesi içinde bireylerin sahip oldukları temel hak ve hürriyetlerinkorunması, bu hak ve hürriyetlerin ihlali durumunda da belli yollarınkullanılarak söz konusu haksızlıkların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bubakımdan hak arama hürriyeti adalet, eşitlik, insan hakları kavramlarınıaçıklamakta ve bu kavramları bünyesinde bulundurmaktadır.Hak arama hürriyeti genel olarak kişilerin bir hukuk devletinde yargıorganları önünde davacı veya davalı olarak hak ve özgürlüğünü arayabilmekiçin başvurabilmesi ve iddia, savunma ile adil, hakkaniyete uygun,uyuşmazlıktan önce kurulmuş mahkemeler önünde yargılanma hakkınınbulunması olarak tanımlanabilir. Ancak hak arama hürriyeti yargı yolunundışında farklı bir takım yöntemlerin kullanılmasını da gerektirebilir.Ombdusman, direnme hakkı, sivil itaatsizlik gibi hukuki olmayan bir takımyollar kullanılmak suretiyle de hak arama özgürlüğü kullanılabilir.Hak arama faaliyetinin tam olarak gerçekleştirilebilmesi ve hak aramayollarının herkese hiçbir engel olmadan tamamen açılabilmesi belli ilkelerinvarlığını gerektirmektedir. Hukuk devleti ilkesinin geçerli olmadığı devletinkendini hukukla bağlı görmediği, rejimin demokratik usullere dayanmadığıtemel hak ve hürriyetlerin yeterince korunmadığı bir yerde hak aramadan veböyle bir özgürlükten bahsetmek de mümkün değildir. Bu nedenleçalışmamızda öncelikle bu konulara yer verilmiş, hak arama bu kavramlarüzerine inşa edilmiştir.Hak arama hürriyeti idari, siyasi ve yargısal tüm başvuru yollarını ifadeetmektedir. Bu bakımdan idari makamlara ve TBMM' ye dilekçe ile yapılanher türlü başvurular, mahkemelerde davalı veya davacı olarak bulunmak buhürriyetin ayrı görünümleridir. Bu yüzden hak arama hürriyeti açıklanırkenidareye yapılan başvurular, TBMM' ye dilekçe ile yapılan istek ve dilekler,yargı organlarındaki her türlü işlemler ayrı ayrı ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Degree With ThesisThe Freedom Of Justice DemandingOnur ÇETİNDokuz Eylül Üniversitesiİnstitute of Social SciencesThe Programe of the Public LawHuman being is the most intelligent living being in the nature; thus,every rule in the nature has been made human-oriented. The joint effort of alithe human rights ûheories put forth to date is to make the person the objectiveof the political system and enable him/her to to lead an honorable life. in orderto ensure that, basic rights and freedom that the individuals have should beprotected and the injustice in question should be eliminated by using certainmethods in the event of the violation of these rights. in this respect, the freedomof seeking remedy expresses the concepts of justice, eouaûity and human rightsand include these concepts.Generally, the freedom of seeking remedy can be defûned as theindividuals' being abie to make an application as a tdefendant or plaintiffbefore the judicial bodies in order to seek his/her rights and freedom andhaving the right to be tried with allegation and plea before the fair courtsconforming with equity and having been established before the conflict.However, the freedom of seeking remedy may require other different methodsexcept for the judicial ways. The freedom of seeking remedy can be exercisedby some ways that are not judicial such as ombudsman, right to resist, civilobedience ete,Realization of seeking remedy in full and making the ways of seekingremedy available to every one without any obstacle requires the existence ofcertain principles. it is impossible to seek remedy and mention such freedom ina place where the rule of law is not valid, the government does not deem itselfas related to the Iaw, the regime is not based on demoeratic procedures andbasic rights and freedom cannot be protected suffûciently. Therefore, thesetopics are primarily ineluded in our study and seeking remedy is based onthese concepts.Freedom of seeking remedy expresses ali the application methodsineluding administrative, political and judicial ways. in this regard, anyapplication made to the a-dmmistrative authorities or TBMM (Turkish GrandNational Assembly) by petition, being present at the court as a defendant orplaintiff are different aspects of this freedom. Therefore, while the freedom ofseeking remedy is being defûned, applications made to the administrations,requests submitted to TBMM by petition and any kinds of proceedings carriedout under the judicial bodies should be dealt with severally.Key Words : 1) The ways of Justice Demanding,2) The freedom of Justice Demanding, 3) The right of fair trial