Öfke kontrolü ile tolerans düzeyi arasındaki ilişki
Relation between anger control and tolerance level
- Tez No: 205444
- Danışmanlar: PROF.DR. KURTMAN ERSANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Kontrolü, Tolerans, Saldırganlık, Önyargı, Anger, Anger Control, Tolerance, Aggression, Prejudice
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
VIÖZ[YAZGAN, Selçuk]. [Öfke Kontrolü İle Tolerans Düzeyi Arasındaki İliþki],[Yüksek Lisans Tezi], Samsun, [2007].Bu çalıþma ile, üniversite öðrencilerinin öfke ifade tarzları ve toleransdüzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir iliþki olup olmadıðının incelenmesiamaçlanmıþtır.Bu amaçla, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eðitim Fakültesi, Rehberlik vePsikolojik Danıþma ile Beden Eðitimi ve Spor Öðretmenliði programlarındaöðrenim gören 332 öðrenciye, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Envanteri,Tolerans Envanteri ve Kiþisel Bilgi Anketi uygulanmıþtır. Elde edilen verileristatistiksel olarak SPSS paket programında analiz edilmiþtir. Toplananverilere Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi uygulanmıþtır.Analiz sonuçları, Öfke içe alt ölçeði dıþında tüm Sürekli Öfke ve Öfke İfadeTarzı alt ölçeklerinin Tolerans Envanteri puanlarıyla anlamlı olarak iliþkiliolduðunu ortaya çıkarmıþtır. Elde edilen bilgiler, Bulgular bölümündegösterilmiþ ve son bölümde gerekli öneriler sunulmuþtur.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACT[YAZGAN, Selçuk]. [The Relation between Anger Control and ToleranceLevel], [M. A. Thesis], Samsun, [2007].In the present study, the aim was to investigate the correlationalrelationship between anger expression style and tolerance level.In pursuing this study goal, Trait Anger Expression Inventory, ToleranceInventory and demographic questionnaire were administered to 332Ondokuz Mayıs College ofundergraduates,wich are student at theEducation, Guidance and Psychological Counselling andDepartment. Data obtained have been analysedPhysical Trainingstatistically by using SPSS Windows packet programme. Pearson productmoment correlations analys have been carried out on these data.Pearson product moment correlations were calculated to investigate therelationship between each of the STAXI subscales and ToleranceInventory. Results demonstrated that all of the subscales of STAXI aresignificantly correlated with Tolerance scores, with the exception of Anger-in. Data obtained have been given in the part of findings and necessarysuggestions have been presented discusing in the last part.