Yirminci yüzyılda avangard sanatın etkisinde dönüşüme uğrayan desen anlayışının joseph beuys örneğinde incelenmesi
Investigating the drawing comprehension which had been transformed by avangard in 20th century in the sample of joseph beuys
  1. Tez No: 205455
  2. Yazar: ÖZAY ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Desen, Beuys, Modernizm, Avangard, Dada, Drawing, Beuys, Modernism, Avant-garde, Dada
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
iÖZETY RM NC YÜZYILDA AVANGARD SANATIN ETK S NDE DÖNÜŞÜMEUĞRAYAN DESEN ANLAYIŞININ JOSEPH BEUYS ÖRNEĞ NDENCELENMESÖzay ŞENYüksek Lisans Tezi, Resim- ş EğitimiDanışman: Yrd. Doç. Mustafa OKANEylül 2006, 108 sayfaYirminci Yüzyıl, geleneksel estetik değerlerin yerle bir edildiği bir dönem olmuştur.Geleneksel Estetiğe karşı ortaya konan çıkışlar içinde avangard sanatın tavrı özellikleilgi çekicidir. Pozitivizmin salt akla dayalı verimlerinin izlenmesi, bilim ve teknolojininkoşulsuz ilerleyişi I.Dünya Savaşı kabusunu doğurunca, insanlığın bu değerlerine karşıbir inançsızlık baş gösterdi.Dada ve onu izleyen süreçte gerçeküstücülük, sanatı toplumsal evrimin dışında tutanözerk estetiğe ve ona dayanak oluşturan toplumsal dizgelere sanat yoluyla bir karşı çıkışortaya koydu.Bugün dayanaklarını avangard sanatın söylemlerinde bulan arayışlar, yeni vealışılmadık sanat yapıtları ortaya koyarken `çizgi'ye de yeni bir karakter kazandırmıştır.Bu araştırma, `çizgi'nin bu yeni niteliğinin incelenmesinin, sanatın günümüzdekisorunlarının çözümlenmesine dönük açılımlar sağlayacağı düşüncesiyle biçimlenmiştir.Avangardın ortaya koyduğu kavramların deseni nasıl dönüştürdüğü, ağırlıklı olarakBeuys'un çalışmaları ekseninde ele alınmaktadır. Beuys avangard geleneğe yakın duranişleriyle tanınan bir sanatçıdır. Çeşitli hazır nesneleri anlam ilişkilerini ön plana çıkarançalışmalarda kullanan Beuys, aynı zamanda bir desen ustası olarak da önemkazanmıştır. Biçimci estetiğin ölçülerine karşı çıkarak, ?sosyal plastik sanat?kavramıyla farklı bir estetiğe yönelen sanatçının kuramında desenin yeri açımlanarak,çizginin üstlendiği rol çözümlenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTINVESTIGATING THE DRAWING COMPREHENSION WHICH HAD BEENTRANSFORMED BY AVANGARD IN 20.th CENTURYIN THE SAMPLE OF JOSEPH BEUYSÖzay ŞENMaster Thesis, Department of Education of ArtSupervisor: Yrd. Doç. Mustafa OKANSeptember 2006, 108 pages20th Century was a period in which traditional aesthetic values had been collapsed. Theattempt of Avant-garde is especially notable in struggles brought up against aesthetics.As following the contents of Positivism based on pure intelligence (and uncontrolabledevelopment of science and technology) concluded the First World War, aninconfidence appeared towards theese values of humanity.Dada and -in the following term- surrealism, performed an opposition against thetraditional concept of aesthetics and its social supports which puts the art out of thesocial evoluation.While the searchings today based on the avant-garde art?s addresses, produce new andunusual art products, they also give the drawing a new character. This investigation isshaped by the thought that examining the new character of drawing may produceapproaches to solve the art field?s problems today.How transformed the drawing by avant-garde is handled on the basis of J.Beuys? works.Beuys is known with his studies nearby the avant-garde tradition. Beuys who used someready made objects in his works emphasizing meaning relations, is also important as adrawing master. By explaining the drawing?s place in the art of Beuys who opposed theformal aesthetics and suggests a new aesthetics with his `social plastic? theory, it?s triedto analyze the drawing?s role in avant-garde.