İlköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler programında geçen kavramların kazanımı ve kalıcılığında kavram analizi yönteminin etkisi
The Effect of the concept analysis method on the learning and permanance of the concepts of social sciences programme in the sixth ear of the primary education
- Tez No: 205454
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Analizi, Geleneksel Yöntem, Concept, Concept Analysis, Traditional Method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETİLKÖĞRETİM ALTINCI SINIF SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA GEÇENKAVRAMLARIN KAZANIMI VE KALICILIĞINDA KAVRAM ANALİZİYÖNTEMİNİN ETKİSİAslıhan YÜKSELİRYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DOĞANAYEylül 2006, 98 sayfaBu deneysel çalışmada, ilköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler programı ?coğrafya vedünyamız? ünitesinde geçen kavramların kazanımı ve kalıcılığın da kavram analizi vegeleneksel yöntemin nasıl etkilediğini araştırılmıştır.Araştırma 2005-2006 öğretim yılının güz yarıyılında Adana ili Seyhan İlçesindeki birdevlet ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma bir deney ve bir kontrol grubunda bulunantoplam 90 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma 8 hafta sürmüştür. Deney grubundakavramlar öğretilirken kavram analizine dayalı olarak öğretim yapılmıştır, kontrol grubundaise geleneksel yönteme göre hazırlanan ders planları doğrultusunda işlenmiştir. Deney vekontrol gruplarına Kavram Anlama Testi öntest-sontest ve kalıcılık testi olarak verilmiştir. Önölçüm ve son ölçümden elde edilen veriler üzerinde kovaryans analizi uygulanmıştır.Araştırma bulguları; sosyal bilgiler programı ?coğrafya ve dünyamız? ünitesindegeçen kavramların kazanımında, kavram analizi yönteminin geleneksel yönteme göre dahaetkili olduğunu ortaya koymuştur. Kalıcılık testi puan ortalamaları açısından ise deney vekontrol grupları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF THE CONCEPT ANALYSİS METHOD ON THE LEARNİNG ANDPERMANANCE OF THE CONCEPTS OF SOCİAL SCİENCES PROGRAMME İNTHE SİXTH EAR OF THE PRİMARY EDUCATİONAslıhan YÜKSELİRM.A. Thesis, Department Of Elementary EducationSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DOĞANAYSeptember 2006, 98 pagesIn this study, it is searched how the concept analysis and the traditional method effectthe learning and the permanance of the concepts of the unit ?Geography and Our Earth? in thesocial sciences programme during the sixth year primary education level.The study has been done in a formal primary school in Seyhan/Adana during the fallsemester in 2005-2006 academic year. There were 90 students in both testing group andcontrolled group. The study lasted for eight weeks. The classes in testing group have beentaught through the teaching plan based on the cocept analysis method. In the controlled group,the classes have been taught through the traditional method. Both the controlled and thetesting group have been given the concept Analysis Test as a pretest, final test and apermanent test. The co-variant analysis has been applied through the data obtained from pre-evaluation and final evaluation.The overall conclusions revealed from the statistics are, the concept analysis method ismoe effective than the traditional method during the process of getting the concepts of the unit?Geography and Our Earth? in the educational programme of social sciences. There is noimportant difference the grade avarages of the permanent test of the testing and the controlledgroup.