Utangaçlıkla baş edebilme sosyal beceri eğitim programının ergenlerin utangaçlık düzeylerine etkisi
The Effect of social skills education program of being able to cope with shyness on level of adolescents' shyness
- Tez No: 205456
- Danışmanlar: PROF.DR. BANU İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Utangaçlık, Sosyal Beceri, Shyness, Social Skills
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETUTANGAÇLIKLA BAŞ EDEBİLME SOSYAL BECERİ EĞİTİMPROGRAMININ ERGENLERİN UTANGAÇLIK DÜZEYLERİNE ETKİSİTutku KOZANOĞLUYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Banu İNANÇEylül 2006, 81 SayfaBu çalışmanın amacı, grup yaşantısı yoluyla verilen utangaçlıkla başa çıkmaeğitiminin ergenlerin utangaçlık düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir.Çalışmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney vekontrol grubunun her birine 15 denek atanmış ve çalışma süresince denek kaybı olmamıştır.Böylece örneklem, Çağrıbey lisesi 10. sınıf öğrencilerinden 15'i deney ve 15'i kontrolgrubunda olmak üzere 30 öğrenciden oluşmuştur.Araştırmada veri toplamak amacıyla Güngör (2001) tarafından dilimize uyarlanan?Utangaçlık Ölçeği? kullanılmıştır. Ön test verileri deneysel çalışma başlamadan 15 gün önce,son test verileri ise 10 haftalık eğitimden sonra elde edilmiştir. Deneysel çalışma sonrasındagözlenen değişimin kalıcı olup olmadığını belirleyebilmek amacıyla deneysel çalışmanınbitiminden 15 hafta sonra izleme çalışması yapılmıştır. Deney grubuna 10 hafta süreylehaftada 1 saat beceri eğitimi programı uygulanmıştır. Bu sırada kontrol grubuna hiçbir işlemyapılmamıştır.Deney ve kontrol grubu ön test puanları eşit olmadığı için ön test puanları kovaryantolan analize dahil edilmiş son test puanları farkına kovaryans analizi tekniği ile bakılmıştır.Grupların öntest, sontest ve izleme testi puanları tekrarlı ölçümlerde ANOVA ileincelenmiştir.Sonuçlar, grup yaşantısı yoluyla uygulanan Utangaçlıkla baş edebilme Sosyal BeceriEğitim Programının deney grubunun utangaçlık düzeyleri üzerinde anlamlı etkisinin olduğuve ortaya çıkan bu sonucun 15 hafta sonrasında da devam ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF SOCIAL SKILLS EDUCATION PROGRAM OF BEING ABLE TOCOPE WITH SHYNESS ON LEVEL OF ADOLESCENTS? SHYNESSTutku KOZANOĞLUThesis of Post graduation, Educational Sciences DivisionCounselor: Prof. Dr. Banu İNANÇSeptember 2006, 81 PagesThe aim of this study is to examine the effect of the education of coping with shyness which isgiven by group on the level of adolescents? shyness.At the study, half experimental pattern with the pretest-last test controlled group has beenused. 15 subjects have been assigned to each of experiment and control groups and during the study nosubject loss has come into being. So that sampling, as from the students of 10th grade of ÇağrıbeyHigh School 15 of them in experiment and 15 of them in control group, has consisted of 30 students.With the aim of collecting data at the research, ?Shyness Scale? which has been adopted intoour language by Güngör (2001) has been used. Pretest data had been obtained 15 days before theexperimental study began, last test data was obtained after the 10 weeks education. With the aim ofdetermining whether the change which is observed after the experimental study, 15 weeks after theending of the experimental viewing study has been done. Skill education program has been applied toexperiment group one hour in a week for 10 weeks. Meanwhile no process has been applied to controlgroup.As pretest points of experiment and control group aren?t equal, last test points differencewhich has been included to analysis whose pretest points are covariant has been examined bycovariance analysis technique. The points of groups? pretest, last test and viewing test has beenexamined by ANOVA in marked repetition measurements.Results have pointed out that Social Skills Education Program of Being Able to Cope WithShyness which is applied by group experience has meaningful effect on shyness levels and havepointed out that this result which has come out has continued 15 weeks after.