Okul öncesinde yabancı dil eğitimi konusunda eğitimcilerin ve ailelerin görüşleri
Educating and families' options in respect of preschool foreign language education
  1. Tez No: 205472
  2. Yazar: MEHRİBAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYPERİ DİKİCİ SIĞIRTMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Yabancı/İkinci Dil, Yabancı/İkinci Dil Öğretimi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sekiz yıllık eğitim sistemine geçişle önem kazananyabancı dil eğitimi, erken yaşta ikinci/yabancı dileğitimini gündeme getirmiştir. Bu çalışmayla okul öncesidönemde yabancı dil olarak verilen İngilizce eğitimikonusunda İngilizce öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin,okul öncesi öğretmenlerinin ve ailelerin erken yaştaİngilizce eğitimine yaklaşımları, bu konudaki görüş vebeklentileri ile erken yaşta verilen yabancı dil eğitimininavantaj ve dezavantajları gözlenmeye çalışılmıştır.Çalışma Adana ilinde, Seyhan ilçesinde,okul öncesindeİngilizce eğitimi veren 8 özel okul ve 8 devlet okulundagörev yapan 20 İngilizce öğretmeni, 13 okul yöneticisi, 34okul öncesi öğretmeni ile çocukları bu okullarda eğitimgören toplam 274 aile ile yürütülmüştür. Araştırmadaveriler yarı yapılandırılmış İngilizce öğretmeni görüşmeformu, yarı yapılandırılmış okul yöneticisi görüşme formu,yarı yapılandırılmış okul öncesi öğretmeni görüşme formu veaile anketlerinden elde edilmiş olup, elde edilen verilernitel araştırma tekniklerine uygun olarak analizedilmiştir.Çalışmada eğitimci ve ailelerin, okul öncesindeİngilizce eğitimi yararlı ve gerekli gördükleri, okulöncesinden başlayarak orta öğretimin sonuna kadar düzenlive sürekli bir dil eğitiminin olması gerektiği görüşündeoldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign language education which has become importantwith the transition to the eight-year education system hasbrought up the second / foreign language education in earlyage. With this working, in respect of English educationwhich is trained as a foreign language in preschool period,it is tried to observe English teachers, school directors,preschool teachers and families?s approaches to Englisheducation in early age, their opinions and expectationsregarding with this subject and the advantages anddisadvantages of foreign language education which istrained in early age.The working has been executed with 8 private schoolsand 8 state schools which train English education inpreschool and 20 English teachers, 13 school directors, 34preschool teachers with total 274 families whose childrenare taking education in these school in Seyhan district,Adana Province. In research, datas have been obtained fromthe semi-constructed English teacher?s interview form,semi-constructed school director?s interview form, semi-constructed preschool teacher?s interview form and familyquestionnaries and derived datas have been analysed inaccording with the qualitative research technics.It is appeared that educators and families have seenEnglish education in preschool period is beneficiary andnecessary and they have opinion that the regular andparmenent language education must be trained as frompreschool to the end of the secondary education.