Şiddet davranışı gösteren ve göstermeyen ergenlerin ailelerinin aile işlevleri, öfke ve öfke ifade tarzları açısından incelenmesi
An investigation of violent and nonviolent adolescent' families in terms in terms of family fuctioning, anger and anger expression
  1. Tez No: 205475
  2. Yazar: RAŞİT AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SONGÜL SONAY GÜÇRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Şiddet, Aile İşlevleri, Öfke, Öfke İfade Tarzları, Adolescence, Violence, Family Functioning, Anger, Anger Expression
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, şiddet davranışı gösteren ve göstermeyen ergenlerinailelerini aile işlevleri, öfke ve öfke ifade tarzları açısından incelemek ve ailelerdepsikolojik probleme sahip olma, alkol kullanımı ve suça yönelik davranışların görülmesıklığını karşılaştırmaktır.Araştırmanın örneklemi 14-18 yaşları arasında şiddet davranışı gösterenergenlerin aileleriyle (n=54) bu tip olaylara karışmamış ergenlerin ailelerinden (n=54)oluşturulmuştur. Çalışmada ailelerin öfke düzeylerini ve öfke ifade tarzlarını incelemekamacı ile ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ)? ve ergenlerin ailelerininaile işlevlerini incelemek amacı ile ?Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ)? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, şiddet davranışı gösteren ergenlerin ailelerinin problemçözme, iletişim, duygusal tepki verebilme, ailedeki roller, davranış kontrolü, gerekenilgiyi gösterebilme ve genel aile işlevlerinde karşılaştırma grubunda yer alan aileleregöre önemli oranda yetersizlik yaşadıkları belirlenmiştir. Öfke düzeyleri açısındanincelendiğinde, şiddet davranışı gösteren ergenlerin ailelerinin karşılaştırma grubundayer alan ergenlerin ailelerine göre ?sürekli öfke?, ?içe-yönelik öfke? ve ?dışa yöneliköfke? düzeylerinin anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şiddetdavranışı göstermeyen ergenlerin ailelerinin öfkelerini daha iyi kontrol ettiklerigörülmüştür. Ayrıca şiddet davranışı gösteren ergenlerin aile üyelerinin daha fazlapsikolojik probleme sahip oldukları, alkol kullandıkları ve suç işleme davranışındabulundukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is (a) to investigate the families of violent andnonviolent adolescents in terms of family functioning, trait anger and anger expression,and (b) to compare psychological problems, alcohol usage and delinquent behaviors.The sampling is consisted of families of both violent (n=54) and nonviolentadolescents (n=54) whose age range is between 14 and 18. In order to investigate theanger levels and anger expressions of families? State-Trait Anger Scale (STAS) wasutilized. Additionally, McMaster Family Assessment Device (FAD) was utilized toinvestigate families? functions. Apart from these tools, a questionnaire was administeredin order to obtain demographic data from families. In accordance with the purpose ofthe study, data were analyzed with ?t? test and chi-square test.The results indicated that families of violent adolescents had more deficits and conflictsin problem solving, communication, role assignment, affective responsiveness, affectiveinvolvement, behavior control and general functioning when compared to the familiesof nonviolent adolescents. When analyzed in terms of anger, families of violentadolescents were significantly more ?trait anger?, ?anger-in? and ?anger-out? whencompared to the families of nonviolent adolescents. Families of nonviolent adolescentshad more ?anger control? than the other group. Families in the violent group reportedmore problem behaviors, more use of alcohol and more delinquent behaviors thancontrol group.