An evaluation of EFL teachers' classroom applications of total quality management princples in state primary schools
Devlete bağlı ilköğretim okullarındaki İngilizce öğretmenlerinin sınıfta TKY ilkelerinin kullanımlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 205474
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, İngilizce Yabancı Dil Öğretmenleri, Sürekli Gelişim, Öğretim-Değerlendirme, Devlete Bağlı İlköğretim Okulları, Total Quality Management, EFL (English as a foreign language)Teachers, Continuous Improvement, Teaching-Assessment, State Primary Schools
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İngiliz dili öğretiminde kalite, dünyanın birçok ülkesinde son zamanlarda çok büyük birilgi alanı olmuştur. Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı, 1990' lı yıllarda devlete bağlıtüm ilköğretim okullarında Toplam Kalite Yönetimi (TKY) felsefesini başlatmıştır.Buna paralel olarak, 6., 7. ve 8. sınıflardaki İngilizce öğretmenlerinin TKY ilkelerinisınıflarda ne ölçüde kullanabildikleri araştırma konusu olmaya başlamıştır. Bu yüzden,bu çalışma devlete bağlı tüm ilköğretim okullarında, İngilizce öğretmenlerinin TKYilkelerini sınıf içindeki uygulamalarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Buçalışmada, Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerinden toplam 54 okuldan 150 İngilizceöğretmenine ulaşılmıştır ve TKY ilkelerinin sınıf içindeki uygulamalarıyla ilgiligörüşlerini ortaya çıkarmak için geliştirilmiş bir ölçek dağıtılmıştır. Ayrıca, ikideğişkenin (kıdem ve hizmet içi eğitimi) öğretmenlerin sınıflardaki TKYuygulamalarını etkileyip etkilemediğine bakılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verileridesteklemek için, 10 tane öğretmenin dersleri gözlemlenmiştir. Toplanan verilerinışığında, bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin, TKY'nin sürekli gelişim ve öğretim-değerlendirme ilkelerinin sınıflardaki uygulamalarıyla ilgili, yoğun bir hizmetiçieğitime ihtiyaç duyduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Quality in English Language Teaching (ELT) is recently the subject of much concernin many countries around the world. In Turkey, the Ministry of Education started themovement of Total Quality Management (TQM) in all state primary schools in 1990s.In line with this, there is a tendency to ask questions how well EFL (English as ath th thforeign language) teachers having 6 7 and 8 grade learners apply TQMprinciples. Thus, this study aims to evaluate the EFL teachers? classroom applicationsof TQM principles in state primary schools. One hundred and fifty (150) EFL teachersfrom 54 schools located in Seyhan and Yüreğir districts of Adana were administeredscales to find about their views about the classroom applications of TQM principles.Besides, the influence of the two variables (teachers? years of experience and in-service training) on the teachers? classroom applications were investigated. To supportthe data collected from the scales, 10 teachers were observed during their lessons. Inthe light of the data gathered, this study will provide implications concerning the factthat the EFL teachers need a comprehensive training to implement TQM principles ofContinuous Improvement (CI) and Teaching-Assessment (TA) in state primaryschools.