Buluş yoluyla öğrenmenin ilköğretim ikinci kademe matematik dersinde öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effectiveness of the discovery learning strategy on the mathematics achievement at the second step elementary education
  1. Tez No: 205488
  2. Yazar: FUNDA AKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Buluş Yoluyla Öğrenme Stratejisi, Matematik Öğretimi, İlköğretim, Akademik Başarı, Constructivism, Discovery Learning Strategy, MathematicsTeaching, Elementary Education, Academic Achievement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu deneysel araştırmanın temel amacı, ilköğretim sekizinci sınıf matematikdersinin ?dik prizmaların özellikleri, dik prizmaların alan ve hacimleri? konularınınkazandırılmasında, buluş yoluyla öğrenme stratejisinin uygulandığı deney grubu ile tümsınıf öğretimi yönteminin uygulandığı kontrol grubu arasında akademik başarıaçısından anlamlı farkın olup olmadığını sınamaktır.Araştırma 2004-2005 öğretim yılının ikinci yarı yılında, Adana ili Yüreğirilçesine bağlı bir devlet ilköğretim okulunda okuyan sekizinci sınıf öğrencileri üzerindegerçekleştirilmiştir. Araştırmada, bir deney ve bir kontrol grubu kullanılmıştır. Ölçmearacı olarak kullanılan ?Matematik Başarı Testi? her iki gruba da öntest ve sontestolarak verilmiştir. Uygulama toplam sekiz hafta sürmüştür. Araştırmanın bulguları;akademik başarı açısından buluş yoluyla öğrenme stratejisinin, tüm sınıf öğretiminegöre daha etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this experimental research is to compare the effects ofdiscovery learning strategy on the mathematics achievement at the 8th grade elementaryeducation.The subjects of the study consisted at 8th grade students from an elementaryschool in Yüreğir District of Adana. The units of ?features of the prism, areas andvolumes of the prism? had been chosen and taught to the experimental group by usingdiscovery learning strategy and to the control group by using whole class teachingtechnique. The study lasted for 8 weeks.The measurement instrument used in the study was mathematics achievementtest had been used as pretest and posttest to the experimental and control groups.In conclusion, it had been found that there were significiant differencesbetween achievements of the two groups. From this result, it can be said that discoverylearning strategy is more effected than the whole class teaching on mathematicsachievement.