Beşeri sermayenin iktisadi gelişmedeki rolü ve önemi: Adana iline ilişkin bir uygulama
The role and importance of human capital in the economic development: An application for Adana
- Tez No: 205487
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT ERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Ekonomik Büyüme, Ekonomik Gelişme, Probit Modeli, Human Capital, Economic Growth, Economic Development, Probit Model
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
21. yüzyıl ekonomilerinin analizinde, ülkelerin sosyo-ekonomik göstergeleri dahafazla önem kazanmıştır. Sonuç olarak, son 25 yıla kadar hak ettiği ilgiyi göremeyen beşerisermaye daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır. Böylece işgücü, sermaye, doğal kaynaklar vegirişimci gibi klasik üretim faktörlerine ilave olarak, son yıllarda beşeri sermayenin artanönemi büyüme ve gelişme politikalarının yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılmıştır. Bubağlamda, bu tezde beşeri sermaye ve rekabet arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığıaraştırılmıştır. Özellikle, Adana bölgesindeki imalat sanayinden seçilen firmaların beşerisermaye ölçümü olarak 14 soruyu içeren bir anket geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Bağımlıdeğişken tarafında, rekabet gücü göstergesi olarak firmaların vergi matrahları kullanılmıştır.Firmalar, kar bildiren ve zarar bildiren firmalardan oluşan iki gruba ayrılmıştır. Böyle ikili birayırıma, zarar bildiren firmalar için hiçbir vergi matrahı mümkün olmadığı için gerekduyulmuştur. Sonuçta, beşeri sermaye göstergelerinin firmaların kar olasılıkları üzerindekietkisini değerlendirmek için bir Probit Modeli oluşturulmuş ve kullanılmıştır. Sonuçlar, bütünbeşeri sermaye göstergeleri içinden yalnızca toplam çalışma süresinin ve bayan işgücükatılımının kar olasılıklarını önemli ölçüde arttırdığını açıklamaktadır. Ayrıca tekstil kukladeğişkeni, tekstil endüstrisindeki firmaların diğer firmalardan daha düşük kar olasılıklarınasahip olduğunu belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In the analysis of the 21st century economies, the socio-economic indicators ofcountries have gained more significance. As a result, human capital, which has not receivedthe attention it deserves until the last quarter century, has started to attract more attention.Thus, the increasing importance of human capital, in addition to classical production factors,such as labor, capital, natural resources, and entrepreneurship, in recent years has necessitatedreconsideration of growth and development policies. In this regard, whether a meaningfulrelationship exists between human capital and competition is investigated in the followingthesis. Specifically, an inquiry which consists of 14 questions was developed and used as ameasure of human capital of selected firms in manufacturing in the Adana area. On thedependent variable side, the tax bases of the firms were used as a proxy for competitiveness.In particular, the firms were divided into two groups consisting of firms reporting profits andfirms reporting losses. Such a binary division was needed since no tax base was available forthe firms, reporting losses. Finally, a Probit Model was constructed and used to assess theimpact of human capital indicators on the firms' profit probabilities. The results reveal that ofall the human capital indicators only seniority and female participation increase the profitprobabilities significantly. Also, a textile dummy indicates that the firms in the textile industryhave lower profit probabilities than others.