Eski Türk edebiyatında manzum sergüzeşt-nameler
Sergüzeşt-nâmes in classical Turkish literature
- Tez No: 205508
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sergüzeşt-nâme, Sergüzeşt, Otobiyografik Eserler, Özyaşam öyküsü, Mesnevi, Divan şiiri, Hatıra, Sergüzeşt-nâme, Sergüzeşt, autobiographic works, autobiography, Divan poetry, Choronicle
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 675
Özet
Yüzlerce yıllık birikimin ürünü olan divan şiiri ele aldığı konular bakımındançeşitlilik gösterir. Ancak, divan şiirine yönelik araştırmalar, daha ziyade müstakil metinneşirleriyle sınırlı kalmaktadır. Bu noktada farklı metinlerin teşkil ettiği türincelemelerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Şairlerin öz yaşam öyküleri ve hatıralarındanibaret olan sergüzeşt-nâmeler de söz konusu türlerden biridir.Bu çalışma Eski Türk Edebiyatı araştırmalarında yeterince incelenmeyensergüzeşt-nâmeler üzerinedir. Çalışmada ilk olarak sergüzeşt-nâme türü kapsamınagiren eserler belirlenmiş, türün çeşitli yönden öne çıkan örnekleri biçim, içerik ve üslûpaçısından incelenmiştir. Daha sonra ulaşabildiğimiz tüm örneklerinden hareketle türüngenel özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmamız sonucunda şairlerin öz yaşam öyküleri ve hatıralarını konu edinensergüzeşt-nâmelerin, bir tür teşkil edecek kadar yaygın olarak kullanıldığını gördük.Eserlerde anlatılanların büyük oranda gerçek kişi, olay ve mekânlara dayalı olması,sergüzeşt-nâmelerin divan şiirinin hayata açılan pencerelerinden biri olduğunu ortayaçıkarmıştır. Bununla birlikte sergüzeşt-nâmelerde yer alan hâdiselerden hareketleOsmanlı toplumsal yaşamını ve Osmanlı bireyini tanıma imkânı bulduk.
Özet (Çeviri)
Divan poetry with its hundres of years backround has some diversities in termsof handeled topics, however, investigations concerning the this poetry constraint mostlyseparate text publication. In this point, it is being important issue studying on genre thatis formed by different texts. Sergüzeşt-nâmes which consist of poet?s autobiography andchronicles is one of the mentioned genre.This investigation is on Sergüzeşt-nâmes which is insufficiently handeled in OldTurkish Literature. First, it has been determined some works with in the context ofSergüzeşt-nâme, then this genre has been analised with its distinct examples in terms ofform, theme and style. Sergüzeşt-nâmes has been handeled with its general features byother samples we gained.At the end of our work, we introduced that sergüzeşt- nâmes which consists ofpoet?s autobiograpy and their chronicles have some rather widely used properties tomake a genre. The fact that topics held in these works mostly depends on real person,event and places has revealed that Sergüzeşt-nâmes is a one of the way opened theworld of Divan poetry. By the way, inspired by events in Sergüzeşt-nâmes, we got achance of meeting Ottoman person and life.