Konfeksiyon işletmelerinde kurumsal kaynak planlaması uygulanabilirliği ve enformasyon destek sistemi (EDS) yazılım projesi uygulaması
Applicability of enterprise resource planning at ready-made clothes industry and enformasyon destek sistemi (EDS) software project application
  1. Tez No: 205541
  2. Yazar: GÖKHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Information and Records Management, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), MRP, MRP II, ERPUygulamaları, Apparel, Enterprise Resource Planning (ERP), MRP, MRP II, ERPImplementation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ERP, en basit ifadeyle bir işletmenin tüm kaynaklarını bütünleştiren bir tekniktir. Bukaynaklar; insan, finansal ve fiziksel olmak üzere üçe ayrılır. ERP; malzeme maliyetlerindeazalma, stok devir hızlarında, müşteri memnuniyetinde ve verimlilikte önemli artışlarsağlayan mükemmel planlama ve çizelgeleme tekniğine sahip bir yönetim sistemidir. Busistemleri işletmelerde uygulamak yazılım firmaları tarafından geliştirilen yazılımlarlamümkündür. Geliştirilen bu paketler, başarıyla uygulandıklarında sonuçlar mükemmelolacaktır. Ancak, çok sayıda başarısız uygulama da mevcuttur. Bu sistemin başarısız olmasebeplerinden biri de uygulama stratejisinin doğru seçilmeyişidir.İleri bilgi teknolojileri, günümüz rekabet ve hız ortamında işletmelerin vazgeçilmez birparçası olmuştur. Yeni bilgi teknolojilerinin ortaya çıkması ise çok hızlı bir şekildegerçekleşmektedir. Yakın geçmişte ortaya çıkan ileri bilgi teknolojilerinden biri de ERPsistemidir. ERP, bir organizasyonun her fonksiyonel alanını kapsayarak bu alanların en fazlarekabet avantajı elde etmesine imkan veren, tümüyle entegre edilmiş bilgisayar destekli bir işyönetim sistemidir. İşletmeleri ERP sistemini kullanmaya yönelten birçok faktör vardır. Bufaktörlerin etkisiyle ERP sistemini uygulayan işletmeler, uygulamalar sırasında bazıproblemler ile karşılaşabilseler de, etkin bir planlama ve yönetim sonucunda ERPuygulamalarından birçok fayda sağlamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
At the simplest expression, ERP system is a technique which integrates all of the resources ofthe firm. The resources fall into three groups: human resources, financial resources, andphysical resources. ERP is a management system which has an excellent planning andscheduling technique causing increase in customer satisfaction, inventory turns, and decreasein material costs. Implementing ERP systems in businesses is possible under the packageswhich are developed by software vendors. When these packages are succesfully implemented,the results will be perfect. Howewer, there are many unsuccesful results in the practices. Oneof the major reasons that the ERP system has not been succesfully implemented is theinappropriate use of an implementation strategy.Advanced information technologies became absolutely necessary part of the companies intoday?s competition and velocity environment. The emergence of new informationtechnologies is very speedy. One of the advanced information technologies that emerged inthe past decade is ERP system. ERP is a total integrated, computerized business managementsystem that covers every functional area of the organization enabling it to derive the mostcompetitive advantage. There are a lot of factors to implement ERP system in the companies.Companies that implement ERP system because of these factors can have some problems inthe implementation stages. But, with an effective planning and management, companies canprovide many advantages from the ERP implementations.